İran, ABD gemilerini gizli silahlarıyla batırmakla tehdit etti

Açıklamayı İran ordusu danışmanlarından General Murtaza Kurbani yaptı

İran'ın tehditlerine karşı koymak için Washington tarafından bölgeye gönderilen ABD savaş gemileri / Fotoğraf: AFP

İran ordusu danışmanlarından General Murtaza Kurbani, ABD’nin bölgeye gönderdiği gemileri gizli silahla batırma tehdidinde bulundu.

Mizan Haber Ajansı'nın haberine göre Kurbani, “ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderiyor. En ufak bir aptallık yaparlarsa, iki füze ya da iki gizli silah kullanarak bu gemilerini mürettebatı ve uçaklarıyla birlikte denizin dibine yollarız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Ortadoğu’ya bin 500 asker gönderme kararının uluslararası barış için tehdit oluşturduğunu söyledi. Pakistan’ın başkenti İslamabad’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve Pakistan'dan ayrılmadan önce açıklama yapan Zarif, "Amerikalılar Körfez’de gerilimi artırmak ve hasmane siyasetlerini gerekçelendirmek için bu yolu izlemekteler” ifadelerini kullandı.

Trump’tan kritik açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu'ya bin 500 asker gönderilmesinin planlandığı kararı onaylamış ve kararın Ortadoğu’ya takviye koruma ihtiyacı için alındığını belirtmişti.

ABD Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan, bu ek güçlerin ABD kuvvetlerinin Devrim Muhafızları ve destekçilerinin yanı sıra İran tehditlerinden korunmayı ve bölgenin güvenliğini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Gönderilen destek güçler arasında bir keşif uçağı, bir savaş filosu, mühendisler ve füze sistemlerinin yönetiminden sorumlu 600 personelden oluşan bir tabur yer alıyor.

70 bin asker

Ortadoğu ve Orta Asya'dan sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığı’nın şu anda Afganistan'da 14 bin, Irak'ta 5 bin 200 ve Suriye'de 2 bine yakın, toplamda 70 bin askeri bulunuyor. İlave askerler, Ortadoğu’daki ABD üslerine gönderilecek fakat çatışma bölgelerine gönderilmeyecek.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Direktörü Koramiral Michael Gilday, İran hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) el-Fuceyre Limanı’ndaki petrol tankerlerinin hedef alındığı saldırıları yönettiğini söyledi. Gilday, ayrıca İran Devrim Muhafızları’nı seyir füzeleri fırlatma yeteneğine sahip tekneleri körfezde konuşlandırmaya çalışmak ve ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu Bağdat merkezindeki Yeşil Bölgeye düşen roketin fırlatılmasından sorumlu tuttu.

Gilday “Bunun kaynağının üst düzey İran liderliği olduğuna tamamen ikna olduk” diyerek, İran yanlısı militanların Ortadoğu’daki ABD ordusuna saldırmayı planladıklarına dair çok sayıda güvenilir bilgi edindiklerini söyledi.

Pentagon, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını tamamen savunma amacıyla güçlendirdiğini vurguladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise İran rejiminin "derin tehlike" arz ettiğini ifade ederken, Tahran'a ve Ortadoğu’daki milis güçlerine yönelik bölgedeki ABD varlığının endişe kaynağı olduğunu belirtti. 

Pentagon daha önce bölgeye bir savaş gemisi, bir uçak gemisi B-52 bombardıman uçağı ve  bir Patriot füze bataryası göndermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU