Gaziantep Valiliği'nden "camide biber gazlı gözaltı" görüntülerine ilişkin açıklama: Bu kişilerin amacı ibadet değil, sivil itaatsizlik yapmak

Valilikten yapılan açıklamada, itikaf için camiye gelenlerin görevliler tarafından uyarıldığı, buna rağmen camiden ayrılmadıkları için emniyet güçlerine haber verildiği belirtildi

Gaziantep'te bir camide itikafa giren Furkan Vakfı mensubu bir grup, salgın tedbirlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle polis tarafından biber gazı müdahalesiyle gözaltına alınmıştı.

Furkan Vakfı, camide yaşananlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Valilikten açıklama

Gaziantep Valiliği, söz konusu olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 2 Mayıs günü üç tane camide 76 şahsın, itikafta bulunmak üzere toplandığı, cami imamlarının tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmedikleri ve bunun üzerine cami görevlilerinin emniyet güçlerinden yardım istediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada şöyle devam edildi:

Bu şahısların camiden çıkmama konusunda direnmeleri, devlete karşı sivil itaatsizlik başlattıklarını söyleyerek  devlete, diyanete ve benzeri kurumlara ağıza alınmayacak galiz küfürler etmeleri neticesinde, şahıslar kademeli güç kullanmak suretiyle gözaltına alınmış, olaya karışarak polise mukavemet gösteren kişiler hakkında tehdit, hakaret, sokağa çıkma yasağı ihlali ve sosyal mesafe kuralına riayet etmemekten adli ve idari işlem başlatılmıştır.

"Postalla camiye girildi iddiaları gerçek dışıdır"

Söz konusu olayda polisin, müdahale sırasında camiye postallarıyla girdiği iddialarının reddedildiği açıklamada, "Olay ile ilgili bir emniyet personelinin biber gazı ile müdahalede bulunduğu tespit edilmiştir. Cami içerisine emniyet personeli tarafından postal ile girildiği iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup, müdahale cami girişinde yapılmıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "itikafların evlerinde yapılabileceği tavsiyesi" hatırlatılarak, itifak için müftülüklere resmi başvurunun yapılması gerektiği fakat bu ramazan için hiçbir başvurunun yapılmadığı ifade edildi.

"Amaç ibadet değil, sivil itaatsizlik yapmak"

Söz konusu olayların "provokasyon" olarak nitelendiği açıklamada şöyle devam edildi:

Bu provokasyonu yapan kişiler daha önce haklarında çeşitli defalar terör soruşturması yapılan Alparslan Kuytul yandaşlarıdır ve amaçları ibadet etmek değil, sivil itaatsizlik yapmaktır.
   
Müdahale edilen camide itikafa girmek isteyen vatandaşların o mahallede ikamet etmedikleri tespit edilmiş olup, organize bir şekilde şehrin farklı bölgelerinden toplanarak olay çıkarttıkları anlaşılmıştır.

Pandemi öncesinde bahse konu üç cami, itikafa izin verilen camiler arasında iken hiç kimse tarafından itikafa girme talebinde bulunulmamıştır.

Bu camilerin fiziki imkanları göz önünde bulundurulduğunda 30 kişinin aynı anda itikafa girmesi pandemi şartları açısından da uygun değildir.

Caminin içerisine emniyet mensupları asla ayakkabı ile girmemişlerdir.

Zor kullanma şartları oluşmasına rağmen bir emniyet mensubunun cami içerisinde biber gazı kullanması herkes gibi bizleri de üzmüş olup, ilgili personel açığa alınmıştır.

Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU