Furkan Vakfı üyelerine gözaltı: Polis, camide biber gazıyla müdahale etti

Vakıf sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 50'den fazla kişinin gözaltına alındığını iddia etti

Gaziantep'te bir camide itikafa giren Furkan Vakfı'na mensup bir grup, polis tarafından gözaltına alındı.

Vakfın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada gözaltıların, salgın tedbirlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapıldığı öne sürüldü.

Vakıf tarafından yayımlanan görüntülerde, polisin cami içindekileri gözaltına almak istediği ve şahısların direndiği görüldü.

Polislerin direnen şahıslara biber gaz sıktığı anlar da görüntülere yansırken, vakfın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada 50'den fazla kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.

Vakıftan yapılan açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

Gaziantep'de bir camide itikaf ibadetini gerçekleştirmek isteyen Furkan Gönüllüleri, kolluk kuvvetlerinin kanunsuz müdahalesiyle camiden çıkartıldı.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek itikaf ibadetlerini yerine getirmek istediklerini söyleyen vatandaşlara polis, cami içerisinde şiddet uyguladı.

Polis zoruna ve hakaretlerine maruz kaldıklarını vurgulayan vatandaşlar, yaşanan skandal olayı sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. Hukuksuz bir şekilde camiden çıkarıldığını ifade eden şahıslar, emniyette gözaltında olduklarını belirtti.

İtikaf nedir?

İtikaf, Müslümanların ramazan ayının son günlerini camide kalarak zamanı ibadetle geçirmesi sürecidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde itikaf şu şekilde anlatılıyor:

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU