Sibirya'da ulu doğanlara dövme yapılıyor

"Dövmeli doğanların Arap ülkelerinde hiçbir piyasa değeri olmayacak"

Dövme işlemi 15 dakika sürüyor (Altay Doğan Bakımevi)

Rusya'nın Sibirya bölgesinde bilim insanları, nesli tükenme tehlikesi altındaki ulu doğanları kaçak avcılardan korumak için ilginç bir yönteme başvuruyor.

Kuşbilimciler, hayvanların gagasının üstüne SOS, pençesinin üstüne 22 dövmesi yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyada ilk kez izlenen bu sıradışı yolla, avcıların kuşları yakalayıp neredeyse altın kadar değerli oldukları Arap ülkelerine satmasının engellenmesi hedefleniyor.

Zira uzmanlar, ulu doğan sayısının son 20 yılda yarı yarıya azaldığını söylüyor. Bu büyük düşüşün ana sebebi, kaçak avcıların kuşları yakalayıp Arap ülkelerine kaçırması.

Çünkü bu hayvanlar, doğancılığın (eğitimli kuşlarla yapılan avcılık) popüler olduğu bu bölgede epey talep görüyor. Sailyugem Milli Parkı Müdürü Denis Malikov şöyle açıklıyor:

Ulu doğan popülasyonu, kaçak avcılar bu kuşları doğancılık sebebiyle yakaladığı için 20. yüzyılın sonlarında hemen hemen yok olmuştu. Dövmeli doğanların Arap ülkelerinde hiçbir piyasa değeri olmayacak. Çünkü Müslüman dünyasında dövmeler hoş karşılanmıyor. Kaçak avcıların, dövmeli bir kuş yakaladığında serbest bırakmasını da umuyoruz.

Dövmelerin yapıldığı bölgeler hayvanların en duyarsız yerleri. Kuşbilimciler, doğanların işlem sırasında ve sonrasında stres belirtisi göstermediğini söyledi.

Kuşların yakın zamanda Rusya'nın Moğolistan sınırındaki Sailyugem Milli Parkı'nda doğaya salınması planlanıyor.

 

Independent Türkçe, Siberian Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU