RTÜK Üyesi Taşçı: Ebubekir Şahin, kanal yöneticilerine özel hattan talimat gönderdi

Kurulun CHP'li üyesine göre Şahin, kanal yöneticilerinden "lebalep görüntülerin kullanılmamasını" istedi

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, başkan Ebubekir Şahin’in kanal yöneticilerine “AK Parti’nin kongrelerindeki kalabalık görüntülerin ekrana getirilmemesi” yönünde bir mesaj gönderdiğini öne sürdü. Taşçı'nın paylaştığı mesaja göre RTÜK, AK Parti kongreleriyle ilgili bir ifade kullanmasa da kanallardan "kalabalık görüntülerin yerine boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılması hususunda hassasiyet gösterilmesini" istedi.

Taşçı, sosyal medya hesabından şu iddiayı dile getirdi:

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bugün televizyon kanallarının yöneticilerine özel hattan bir “talimat” gönderdi. Televizyonların lebalep görüntüleri kullanmamaları; bunun yerine “boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılmasını” istendi! Stadlar, kongreler gösterilmeyecek!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konu hakkında Medya Koridoru’na konuşan Taşçı, "Burada televizyoncuların çizgisi bellidir. Görüntü arşivse, canlandırma dışında istediği görüntüyü, istediği şekilde kullanabilir. Bu onun özgürlüğüdür. Bu özgülüğünden vazgeçmesini, hele hele RTÜK Başkanlığı tarafından bunun talep edilmesi doğrudan doğruya sansürdür" dedi.

Taşçı ayrıca şunları söyledi:

Öğle saatlerinde televizyon yöneticilerine gönderilmiş bir "rica metni" bu. Bu talebin RTÜK Başkanlığı tarafından istenmesi, açık bir sansürdür. Gerçeğe aykırı yayın yapılması demektir. Eğer insanlar gerçekten tam kapanma kurallarına uymuyorsa, sokaklar tıklım tıklımsa, eğer ki toplu taşıma araçları insanların işlerine gitmesi kullanılıyor ve zorunluluktan tıklım tıklımsa tabii ki haber değeri ve görüntüsünün de bir kıymeti var. Televizyonculuk dedğimiz şey de görüntüyle bir bütün olarak haber değeri taşır zaten. Eğer, arşiv ve canlandırma kısmında bırakılmış olsaydı, yasa hatırlatıldı diyebilirdik. Ama sokak doluysa neden boş göstersin televizyonlar?

"Kalabalık yerine boş cadde ve sokak görüntüleri"

Medya Koridoru’nda yer alan habere göre Şahin’in “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı” imzasıyla kurumlara gönderdiği metin şöyle

Televizyonlarda yayınlanan bazı görüntülerin arşiv niteliğinin belirtilmeden yayınlandığı tespit edilmiştir. Özellikle tam kapanma döneminde, başta haber bültenleri olmak üzere birçok programda arka planda kalabalık görüntülerin yer alması, insanların kurallara uymadığına ve kolluk kuvvetlerinin de görevlerini yerine getirmediğine dair bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermektedir. Bilindiği üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde “…görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Bu sebeple tam kapanma döneminde yapılan yayınlarda, kalabalık görüntülerin yerine boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılması hususunda hassasiyet gösterilmesi ve zaruri durumlarda ise görüntülerin arşiv niteliğinde olduğunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Gereğini rica eder, iyi çalışmalar dileriz.

Şahin: Görevimiz gereği yaptığımı hatırlatmayı...

Şahin Twitter hesabından "Görevimiz gereği çok açık ve sade bir dille yaptığımız yapıcı hatırlatmayı çarpık zihniyetle manipüle etmek tam da sahibine yakıştı. Sokaklar ve gündem boş olunca malum art niyetli zihniyet de mal bulmuş mağribi gibi üzerine atladı. Çok yazık" dedi.

"Hatırlatmamızın amacı, sağlığımız için milletçe büyük emek verdiğimiz tam kapanma dönemini hakkıyla sonlandırmaya katkıda bulunmaktır" ifadelerini kullanan Şahin, "Tüm yıldırma çabalarına rağmen işimizi layıkıyla yapmaya devam edeceğiz" paylaşımı yaptı.

“Lebalep”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat'taki partisinin Rize İl Kongresi'ne katılmıştı. Erdoğan burada yaptığı açıklamada "Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salon lebalep dolu" demişti. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken AK Parti’nin kalabalık gruplarla kongrelerine devam etmesi ve Erdoğan’ın “lebalep” açıklaması muhalefetin tepkisini çekmişti.

Farsça'dan Türkçe'ye geçen lebalep kelimesi "Ağzına kadar dolu" anlamına geliyor.

Mart ayındaki normalleşme adımlarından beri vakaların hızla yükseldiği Türkiye, nisan ayının sonundan 17 Mayıs’a kadar tam kapanma sürecine girdi.

 

Independent Türkçe, Medya Koridoru

DAHA FAZLA HABER OKU