Bakan Soylu'dan EGM'nin genelgesiyle ilgili açıklama: Anayasaya aykırı değil, kişinin rızası olmadan kimseyi kayda alamazsınız

EGM'nin eylemlerde ses ve görüntü alınmasını engeller nitelikteki genelgesiyle ilgili konuşan Soylu, "Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşı bile kamera kaydına alamazsınız" dedi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk canlı yayınına telefonla bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Toplumsal olaylarda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesiyle ilgili açıklama yapan Soylu, söz konusu genelgenin anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Soylu açıklamasında, "Emniyet Genelgesi Anayasaya aykırı değil. Benim de aklım ermiyor bazen. Ben de bu ülkenin okullarında okudum. Öyle şeyler ortaya koyuyorlar ki.. Bize hain diyenler var. Biz bu millet için çalışıyoruz. Milletin evlatlarını kendi evlatlarımız gibi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Normal bir vatandaşı bile kamera kaydına alamazsınız"

Anayasa'nın 27. maddesinin bu konuda açık ve net olduğunu vurgulayan Soylu şöyle devam etti:

Türkiye'de son yıllarda başka bir gelişme daha var. Her çıkardığımız kanunu, yaptığımız bütün işlemleri Türkiye'de son yıllarda kabul edilen bir unsur üzerinden yapıyoruz. Kişisel verileri koruma kurulu var. Bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden hukukçular, çıksınlar konuşsunlar. Kesinlikle öyle bir şey söz konusu. Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil. Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşı bile kamera kaydına alamazsınız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" belirtilirken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade edildi.Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadelerine yer verilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU