Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: ABD yönetiminin kararlarını yeniden gözden geçirmesini dört gözle bekliyoruz

ABD ve Türkiye arasında yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Oktay, "Komiteler oluşturalım, teknik olarak üzerinde çalışalım ve daha parlak bir geleceğe bakalım. Sonra iki ülke arasındaki potansiyeller üzerinde çalışalım" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TRT World kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin nedeninin sorulması üzerine bunu değerlendiren Oktay, Biden'ın bu eyleminin nedenlerinden birincisinin, "iç politika saikleri" olduğunu söyledi.

İkinci sebebin, Biden'ın "ABD'nin uluslararası dünya sahnesine geri döneceğini" ilan etmesi olduğunu aktaran Oktay, "Sanırım (Biden) dünyanın bir yerine geri dönmek için araçlardan biri olarak böyle bir fenomeni kullanmaya çalışıyor. Bu iki nedenin hem kendisi hem de ABD dış politikası için tamamen yanlış bir başlangıç olduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.

ABD ilişkilerinin geleceği

"ABD Başkanı Biden'ın açıklamasının Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde ne gibi sonuçları olacak? Bağlar onarılamayacak kadar hasar gördü mü?" sorusu üzerine Oktay, iki ülkenin zaten tartıştığı bazı konuların mevcut olduğunu söyledi.

Yeni iletişim kanalları açmak için elinden gelenin en iyisini yaptıklarını kaydeden Oktay, bu açıklamanın ilişkilere ekstra bir karmaşıklık getirdiğini ifade etti.

Oktay, ABD'nin YPG/PKK terör örgütüne tonlarca silah yardımı yapmasının, Türkiye ve ABD arasındaki son yıllardaki gerçek bir sorun olduğunu hatırlattı.

Öte yandan Oktay, FETÖ liderinin ABD'de yaşaması ve ABD'nin bu konuda hiçbir şey yapmamasının diğer bir sorunu teşkil ettiğini söyledi.

"ABD yönetiminin kararlarını yeniden gözden geçirmesini dört gözle bekliyoruz"

İki ülkenin her zaman yoğunlaştığı fırsatlar olduğunu vurgulayan Oktay, "Bu kararlar sırasında bile iki Başkan birbiriyle konuştu. Haziranda NATO zirvesinde toplanacaklar. Umarım bu, yeni bir başlangıç olur" dedi.

Bu sorunları bir kenara bırakıp sorunları tek tek çözmeyi öneren Oktay, "Komiteler oluşturalım, teknik olarak üzerinde çalışalım ve daha parlak bir geleceğe bakalım. Sonra iki ülke arasındaki potansiyeller üzerinde çalışalım" diye konuştu.

Türkiye'nin PKK/YPG ile mücadelesinin Türkiye'nin önceliği olmaya devam ettiğine dikkati çeken Oktay, bunun doğrudan Türkiye ve Türk halkının güvenliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Oktay, "Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Biz, ABD ile yıllardır ortağız ancak ilişkilerin tekrar sıfırlanması gerekiyor. Haziranda yeni bir başlangıç yapmalıyız. ABD yönetiminin kararlarını yeniden gözden geçirmesini dört gözle bekliyoruz." dedi.

"Kıbrıslı Rumlar gerçekten de masaya yeni bir teklif getirmediler"

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 27-29 Nisan'da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansının sonucunu nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine Oktay, Kıbrıs meselesiyle ilgili bazı sorunların olduğunu,insani ve uluslararası olarak her alanda eşitliğin bulunmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Oktay, Ada'daki gerçeğin bu olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

İki devlet var. İki ayrı demokrasi, iki ayrı hükümet ve kimlik var, ülkeler arasında bir sınır var, bu iki bölüme hükmedecek iki farklı yasa var. Temel olarak Kıbrıslı Türklerin beklediği şey; 1960'lardan beri yaptığımız gibi federal bir yapıyı konuşmak ya da tartışmak yerine egemen ve eşit devletlerdir.

"Türkiye, bu konuda bedel ödeyen taraf"

Oktay, Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye gelişinin 10. yılında konuya ilişkin olarak çatışmanın sebebi ne olursa olsun meselenin her zaman insan olduğunu ve insanların bedel ödediğini vurguladı.

Esad rejiminin hala orada olduğunu ifade eden Oktay, uluslararası toplumun da kendi sözünü söylemek üzere orada sahada bulunduğunu belirtti.

Oktay, "Sınırlarımızı ve vatandaşlarımızı korumaya çalışıyoruz. Türkiye, bu konuda bedel ödeyen taraf. Yaklaşık 4 milyon Suriyeliyi ağırlıyoruz. Doğru düzgün yardım almadan milyar dolarlar harcadık" diye konuştu.

"AB ve uluslararası toplum, sadece konuşmayı seviyor"

Türkiye'nin omuzladığı yükün Avrupalı ve Batılı ortakları tarafından paylaşılmadığını aktaran Oktay, verilen yardım sözlerinin tutulmadığını ve Türkiye'nin bunu bu şekilde daha ne kadar sürdürebileceğini merak ettiğini vurguladı.

Oktay, şunları kaydetti:

AB ve uluslararası toplum, sadece konuşmayı seviyor. Bir meseleyi BM'ye, AB'ye getirdiğinizde herkes konuşmayı ve söz vermeyi seviyor fakat verdiği sözleri uygulamayı veya problemlere çözüm sunmayı sevmiyor. Türkiye'ye yapılan yardım hala 4 milyar dolardan az. Türkiye ise 40 milyar dolardan fazlasını harcadı. Mesele doların haricinde sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal ve kültürel etkiler, sonuçlar doğurdu.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU