Babacan: Error 404 verdiler en sonunda

DEVA lideri, partisinin mavi zemin üzerine yapılan çek açıklamasını, "Error 404" yorumuyla paylaştı

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi, çek tahsili düzenlemesi hakkında resmi sosyal medya hesabından, “Veri ve bilgiye dayalı hiçbir analiz yapmadan, konunun taraflarıyla istişare etmeden ve oldu bittiye getirilerek yapılan gece yarısı düzenlemelerinin bir diğer örneğini tekrar gördük” paylaşımı yaptı.

Mavi zemin üzerine yazılan bir açıklamayla gösterilen tepkide, “Yapılan yasal düzenlemeyle çeklerin ibrazı yasaklandı, senede bağlı alacakların vade tarihleri ertelendi” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

Türkiye ekonomisinin işleyişinden tümüyle bihaber, piyasanın sağlıklı işleyişini bozan, ticari ilişkileri tıkayan ve anayasaya uygunluğu şüpheli bu kanun düzenlemesi iş dünyasından gelen tepkiler üzerine bir Bakanlık açıklamasıyla düzeltilmeye çalışılıyor.

Yaşananların, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’deki kurumsal kapasiteyi, sağlıklı, doğru ve tutarlı karar alma süreçlerini nasıl yok ettiğinin bir diğer somut örneği olmuştur” denilen açıklama hakkında partinin genel başkanı Ali Babacan’dan da yorum geldi.

Babacan, “Error 404 verdiler en sonunda” dedi.

Ticaret Bakanlığı açıklaması

Ticaret Bakanlığı çek düzenlemesiyle ilgili olarak, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, bu tarihler arasında ibraz edilemeyeceği, 1 Haziran 2021'den sonra, kalan süresi içinde ibraz edilebileceğinin düzenlendiği hatırlatmıştı.

Anılan hükmün gerekçesine işaret edilen açıklamada, Kovid-19 nedeniyle "tam kapanma" süreciyle birlikte ticari hayatta meydana gelecek yavaşlamanın tacir ve esnaf bakımından olası olumsuz etkilerini azaltabilmek ve bu dönem içinde ödemelerini planlayabilmelerine imkan verebilmek için, tacir ve esnafın 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden kambiyo senedinden ve özellikle çek ve bonodan kaynaklanan borçları ile kamu idarelerine olan borçlarına ilişkin olarak mayıs sonuna kadar yasal takip başlatılmamasının amaçlandığı belirtilmişti.

Açıklamada, "Böylelikle hem Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlama tedbirleri kapsamında çekini bankaya ibraz edemeyen alacaklının hakkı korunmuş hem de borçlunun ödeme günü bu tarihler arasına denk gelen borçlarını 1 Haziran 2021 tarihinden sonra ödeyebilmelerine imkan tanınmıştır" ifadesine yer verilmişti.

Düzenlemenin amacı ve gerekçesine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

İbraz süresinin son günü 30 Nisan-31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla ödenmesi, aksi takdirde 1 Haziran 2021 tarihinden önce 'karşılıksızdır' işlemi yapılmaması gerekmektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU