Özkök: İçki yasağı dendi mi hep o müzeyi hatırlıyorum

"Tarihte içki yasağını uygulamada başarılı olmuş tek ülke ve uygulama bilmiyorum"

Fotoğraf: bestoflasvegas.com

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Türkiye’nin tam kapanmaya gideceği 17 gün boyunca alkol satışının yasaklanmasıyla ilgili olarak bir yazı kaleme aldı.

Özkök, bugünkü köşe yazısının ilgili kısmında ABD’nin Las Vegas kentinde bulunan ve “mafya müzesi” olarak bilinen Mob Museum’u hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet yazarınının ifadeleri şöyle:

“İçki satış yasağını” her duyduğumda aklıma Las Vegas’taki “Mob Museum” geliyor. Yani “Mafya Müzesi...” O müzenin en alt katında bir bölüm var. Amerika Birleşik Devletleri’nde içki yasağı uygulaması başladığında her yerde kanundışı içki satış yerleri ve barlar kurulmuş. İşte onlardan birini alıp aynen müzeye taşımışlar. Hatta içki yasağı sırasında yaratılan markalarla üretilen içkiler satılıyor.

Tarihte içki yasağını uygulamada başarılı olmuş tek ülke ve uygulama bilmiyorum. Hemen hepsinde de birçok kârlı çıkan olmuş. Mafya ve kaçakçılar... Bir de zararlı çıkan olmuş: Kaçak viskiye daha fazla para ödeyen vatandaşla, kaçak yapılan viskiden canını kaybeden vatandaş.... Tabii alacağı vergiyi mafyaya kaptıran devleti de zararlı çıkan tarafa eklemeliyiz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU