320 yıllık tarihi medrese, müze oluyor

Türkiye’de müzesi olmayan birkaç şehirden biri olan Hakkari, bu olumsuz tablodan kurtuluyor. Hakkari Üniversitesi, 320 yıllık tarihi medreseyi, “Hakkâri’nin Turizm Merkezi Meydan Medresesi” Projesi ile müzeye dönüştürerek, turizme kazandırıyor

Meydan Medresesi / Fotoğraf: Hakkari Üniversitesi arşivi

1926 yılında il yapılan Hakkari, 1933 yılında Van'a bağlanmasına karşın, 1936 yılında yeniden il statüsüne kavuştu.  Tarih öncesi çağlarda bile yerleşim yeri olan Hakkari'de Hurriler, Mitaniler, Karduklar, Sümerler, Urartular ve Medler gibi birçok devlet kuruldu.

Hakkari, Türkiye'de müzesi bulunmayan 13 ilden biri. 95 yıl önce il olan Hakkari, çok zengin bir geçmişe sahip olmasına rağmen, bu güne kadar müzesinin olmaması, kentin için çok büyük bir eksiklik olarak görülüyordu. Hakkari Üniversitesi tarafından, 320 yıllık tarihi Meydan Medresesi'ni, "Hakkâri'nin Turizm Merkezi Meydan Medresesi" Projesi ile müzeye dönüştürerek, bu eksiliği gideriyor.

Hakkari Üniveresitesi arşivi (Meydan medresesi).jpg
Meydan medresesi / Fotoğraf: Hakkari Üniveresitesi arşivi

 

320 yıllık medrese müze oluyor

1701 yılında Hakkâri bölge yönetici İbrahim Bey tarafından yaptırılan medrese,1915 yılına kadar Kürtçe, Türkçe, Farsça ve Arapça alanlarda dersler veriliyordu. 1926 ile 1950 yılları arasında da cezaevi olarak kullanılan Meydan Medresesi'nde, bu günlerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Hakkari Üniversite tarafından restorasyon çalışması yapılan medrese, kısa zaman içerisinde müze olarak faaliyet gösterecek.

Kürt dili ve kültürü alanlarında önemli bir yer tutan tarihi medresede, Kürtçe Mevlidin yazarı Kürt Edebiyatçı, şair ve âlim Melayê Batê ve müderris Hasan Ertuşi gibi birçok önemli kişiler yetişti. Bu tarihi medrese, Hakkâri Üniversitesi'nce, hayata geçirilen "Hakkâri'nin Turizm Merkezi Meydan Medresesi" Projesi ile müzeye dönüştürülerek, yeniden hayat buluyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen projenin ilk etabında kentin kültürünü yansıtan, içinde kafeterya ve sergi salonu bulunan Hakkâri Kültür Evi inşa edildi. 4 bin 300 metrekarelik alanı kapsa yapılan Hakkâri Kültür Evinde,  sergi salonu,  kafeterya ve etnografya müzesi gibi bölümler olacak.  

Hakkari Üniveresitesi arşivi (Meydan medreses4).jpg
Meydan medreses / Fotoğraf: Hakkari Üniveresitesi arşivi

 

‘Hakkari, köklü bir tarihe sahip'

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Hakkari'nin çok köklü bir tarihi ve geçmişi olduğunu belirterek, Hakkari'nin geçmişinden bu yana beylikler, medreseler ve kiliseler şehri olduğunu söyledi.

Hakkari Meydan Medresesi'nde birçok alim yetiştiğini dile getiren HATSO Başkanı Taş,  bu anlamda Hakkari Medresesi Hakkari halkı için ciddi bir değer olduğunu ifade etti.

(HATSO) Başkanı Servet Taş.jpg
(HATSO) Başkanı Servet Taş

 

‘Hakkari ekonomine katkı sağlayacak'

Taş, Hakkari Meydan Medresesi'nin restore edilip, müzeye dönüşmesiyle birlikte, inanç ve kültür turizmi için kente büyük katkı sunacağına dikkat çekti.

Müzenin esnaf ve vatandaşa farklı bir gelir kapısı olacağını vurgulayan Taş, şöyle konuştu:

"Bu tür Çalışmalar Hakkari'nin ekonomisinin gelişmesine, büyümesine ve tanıtımına büyük katkı sunacaktır. Hakkari Çok ciddi bir coğrafyaya ve çok köklü bir tarihe sahip. Hakkari'de inanç turizmi, kültür turizminin yanı sıra kayak, dağcılık, rafting ve yamaç paraşütü gibi farklı dallarda turizme hizmet verecektir. Bu tür çalışmalara her türlü desteğin sunulması ile ilimiz bir turizm cenneti olacaktır. Bu hizmetler sonucu Hakkari ekonomisi her alanda çok büyüyüp gelişecektir."

‘Bu müzeyle ön yargılar oradan kalkacak'

Hakkari Bölgesinde yıllardır gazetecilik yapan Nejman Ertuş, tarihi Hakkari Meydan Medresesi'nin Hakkariler için çok büyük bir anlam taşıdığını söyledi. Bu medreseyle Hakkari'nin çok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunun göstergesi olarak ifade eden Ertuş, bu medresenin Hakkari kentinin bir simgesi haline geldiğini vurguladı.

Meydan Medresesi'nin turizme açılması durumunda Hakkari halkına çok büyük faydası olacağına dikkat çeken Ertuş, "Hakkari'nin ekonomisi olumlu anlamda büyük sıçrayış yaşayacak. Burada dileğimiz odur ki, sadece yurtdışında gelecek turistler değil de, yurtiçi turistlerin gelmesidir. Bu anlamda dışarıda çok farklı bir gözle bakılan bölgemize, en azından bu önyargı da ortadan kalkar" dedi.

Hakkari Üniveresitesi arşivi (Meydan medreses3).jpg
Meydan Medresesi / Fotoğraf: Hakkari Üniveresitesi arşivi

 

‘Müzenin olmaması, büyük bir eksiklikti'

Hakkarili esnaf Muhsin İhtiyatoğlu ise, Meydan Medresesi'nin müze olması ile birlikte kent ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

Esnaf olarak pandemiden dolayı çok zor günler geçirdiğini ifade eden İhtiyatoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Şehrimizin bu güne kadar bir müzesinin olmaması, büyük bir eksiklikti. Çünkü Hakkari köklü bir medeniyete sahip bir kent. Üniversite tarafından Meydan Medresesi'nin müzeye dönüştürüp, turizme açılması hem biz esnafın yüzünü güldürecek hem de Hakkari'nin tanıtımı için büyük katkı sağlayacak" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU