İbrahim Kalın: Türkiye ile Mısır'ın ilişkilerini iyileştirmesi hem iki ülkenin hem de bölgenin çıkarına

Mısır ile yapılacak görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, "Ankara'nın Kahire ile ilişkilerini iyileştirmesi Libya'daki barış çabalarını destekleyebilir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Mısır ile gelecek hafta gerçekleşmesi beklenen görüşmelere, Libya konusuna ve bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reuters'a değerlendirmelerde bulunan Kalın, Mısır ile gerçekleşen görüşmelerin bölgede ayrılık yaşayan güçler arasında işbirliğini sağlayabileceğini ve Libya'da iç savaşı sonlandırma çabalarını destekleyebileceğini belirtti.

Kalın, "Mısır ile uzlaşma kesinlikle Libya'daki güvenlik sorununa yardım edecek. Çünkü Mısır'ın Libya ile uzun bir sınırı olduğunun ve bunun bazen Mısır için güvenlik tehdidi oluşturabildiğinin tamamen farkındayız" dedi.

Kalın ayrıca, Mısır ile ilişkileri normalleştirmenin iki ülkenin ve bölgenin çıkarları arasında olduğunu düşündüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya görüşmeleri

Türkiye'nin Mısır ve diğer ülkeler ile geçen ay başa gelen Birleşmiş Milletler'in (BM) desteklediği geçici hükümetin Libya'da güvenliğin görüşüleceğini ifade eden Kalın, BM'nin tüm dış güçlerin ülkeyi terk etmesi çağrısına rağmen, Türk ordusunun ve müttefikleri Suriyeli savaşçıların ülkede kalacağına işaret etti.

Kalın, Türkiye'nin Trablus merkezli hükümeti desteklemek için Libya'ya müdahele etmesinin önünü açan 2019 güvenlik ve askeri işbirliği mutabakatına atıfta bulunarak, "Libya hükümetiyle bizim aramızda halen süregelen bir anlaşma var" dedi.

"Suudi Arabistan ile daha olum gündem benimseyeceğiz"

Kalın aryıca, Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerine de değinidi.

"Suudi Arabistan'la da daha olumlu bir gündem benimseyerek ilişkileri düzeltmenin yollarını arayacağız" ifadelerini kullanan Kalın, Kaşıkçı'nın öldürülmesi hakkında Suuidi arabistan'da sekiz kişinin yedi ilâ 20 yıl arasında hapse mahkum edildiği davayı memnuniyetle karşıladı.ğını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU