Fransız Başsavcı: Kadın polisi öldüren Tunuslu, radikal İslamcıydı

Ülkede son yıllarda radikal İslamcılar tarafından düzenlenen saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı

Ailesinin verdiği bir fotoğrafta Cemal Karşan, Paris'te bir otobüste görülüyor (AFP)

Fransa terörle mücadele başsavcısı, cuma günü bir kadın polisi bıçaklayarak öldüren Tunuslu kişinin "radikal İslamcı" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Paris'in güneyindeki Rambolouillet'de bir karakolda düzenlediği saldırıda kadın polisi boynundan bıçaklayan 36 yaşındaki Tunus kökenli Cemal Karşan, olayda polislerin açtığı ateş sonucu yaralanmış ve hastanede hayatını kaybetmişti.

Fransa Terörle Mücadele Ofisi Başsavcısı Jean-François Ricard, dün düzenlediği basın toplantısında, Karşan’ın saldırıdan hemen önce telefonundan cihat yanlısı videolar izlediğini söyledi. Cep telefonu ve sosyal medya paylaşımları incelenen Tunuslu saldırganı "sorunlu kişiliğe sahip bir göçmen" olarak tanımlayan Ricard, görgü tanıklarına göre Karşan’ın 49 yaşındaki polisi bıçaklarken “Allahu Ekber” diye bağırdığını kaydetti.

Saldırganın olaydan önce hükümetin radikal militanlarla ilgili veri tabanında yer almadığını belirten Ricard, Karşan’ın babası dahil 5 kişinin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığını açıkladı.

Komşuları tarafından sakin biri olarak tanımlanan Karşan’ın 2009’da Tunus’tan Fransa’ya gittiği ve geçen yıl geçici oturum izni aldığı belirtiliyor.

Fransa son yıllarda radikal İslamcılar tarafından düzenlenen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı çok sayıda saldırıya sahne oldu. Geçen yıl ekimde bir öğretmenin radikal İslamcı bir saldırgan tarafından kafası kesilerek öldürülmesi büyük tepkiye ve tartışmalara yol açmıştı.

Journal du Dimanche gazetesinin yayımladığı bir ankete göre, Fransa halkının yüzde 72’si, terör saldırılarını pandemiden sonra ülkenin en önemli sorunu olarak görüyor.


Independent Türkçe, The New York Times, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU