Birleşik Krallık'ta iftar krizi: Müslüman örgütleri İşçi Partisi liderine hesap soruyor

Çağrı metninde, İşçi Partisi liderinin baskılara boyun eğdiği yorumu yer aldı

Eşi Yahudi olan Starmer, partisi ve Yahudi toplumu arasındaki bağları güçlendirmek istediğini söylemişti (AFP)

Birleşik Krallık'taki Müslüman örgütleri, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'in halka açık iftar etkinliğinden neden vazgeçtiğini açıklaması talebiyle bir çağrı yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keir Starmer, geçen hafta sanal olarak düzenlenmesi planlanan iftar etkinliğini iptal etmişti. Kararın, bazı İsrail yanlısı örgütlerin etkinliği düzenleyen Ramadan Tent Project grubuyla Filistin yanlısı BDS hareketi (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketi) arasındaki ilişkiye dair itirazları sonucu alındığı iddia edilmişti.

Londra merkezli  The Jewish Chronicle gazetesi de, etkinliği düzenleyen gruptan bir kişinin İsrail'i boykot çağrısını içeren tweet'ini paylaşmıştı.

Birleşik Krallık'taki El Aksa'nın Dostları ve diğer Müslüman örgütleri, Starmer'e, Ramazan'a özel olarak düzenlenecek etkinliği iptal etme gerekçesini açıklaması için çağrıda bulundu. Çağrı metninde, İşçi Partisi liderinin baskılara boyun eğdiği yorumu yer aldı.

Metne imza atan gruplar, Starmer'i Müslümanlara ve Filistin halkı için adalet arayanlara zarar vermekle de suçladı. Çağrıda, İşçi Partisi liderinin “BDS'yi şeytanlaştırarak İsrail'e koşulsuz desteğini açıkça ifade ettiği” kaydedildi.

Birleşik Krallık'ta Müslümanlar ve Batı toplumu arasında köprülerin güçlendirilmesini hedefleyen Cordoba Vakfı kurucusu Anas Altikriti, Starmer'in uluslararası hukuku tanıyarak partisinin üçte ikisinin görüşlerini desteklemek yerine iftar etkinliğini iptal etme kararını kınadıklarını söyledi. Yakın zamanda düzenlenen bir YouGov anketi, İşçi Partisi üyelerinin yüzde 61'inin BDS hareketini desteklediğini, sadece yüzde 8'inin harekete karşı olduğunu ortaya koymuştu.

İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn'in parti üyeliğinin geçen yıl antisemitizm suçlamaları sebebiyle askıya alınması da, Birleşik Krallık'ta tartışmalara yol açmıştı. Starmer'in parti üyeliği iade edildikten sonra Corbyn'i parlamento grubuna davet etmeyeceğini söylemesi, partinin sol kanadında tepkiye neden olmuştu.


Independent Türkçe, Middle East Monitor

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU