Hindistan'da kendi ailesinden 7 kişiyi öldüren Şebnem'in avukatları idamını önlemeye çalışıyor

Ülkede 1955'ten bu yana hiçbir kadın idam edilmemişti

Hindistan'da 31 Mart itibarıyla 15 kadının idam cezası bulunuyor (Indian Express)

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde Nisan 2008'de kendi ailesinden 7 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkum edilen kadının avukatları, müvekkillerinin de "mağdur" olduğunu belirterek kararı iptal ettirmeye çalışıyor.

Söz konusu olayda Şebnem Ali adlı kadının babası, annesi, iki erkek kardeşi, kuzeni ve görümcesi evlerinde kafası kesik halde bulunmuştu. O dönem 22 yaşında olan Ali’nin 10 aylık yeğeninin de boğularak öldürüldüğü öğrenilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan duruşmalar sonucunda Şebnem'le sevgilisi Salim cinayetlerden suçlu bulunmuş ve idam cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca kadının cinayetler işlenirken 8 haftalık hamile olduğu ortaya çıkmıştı.

Şebnem öldürülürse, ülkede 1955'ten bu yana idam cezasıyla hayatını kaybeden ilk kadın olacak. 

Cinayetlerin nedeni neydi?

Hindistan'da kast sistemi genellikle Hindularla ilişkilendirilse de Müslümanlar arasında da benzer sosyal hiyerarşiler var. Zira birbirlerine aşık olan Şebnem ve Salim farklı kesimlerden. Şebnem, Saifi topluluğundan bir öğretmen, o dönem 24 yaşında olan Salim ise işsiz bir Peştundu. Dolayısıyla aileleri bu ilişkiyi onaylamadı.

Tanıklar, Şebnem’in ailesinin evliliğe izin vermediğini ve babasının onu dövdüğünü söyledi. 

Bununla birlikte Şebnem’in cinayetler işlenirken hamile olduğunu bilip bilmediği belli değil. Savcılar, durumun farkında olunduğunu ve bunun yaşananları kısmen tetiklediğini öne sürdü. Hükümlünün ailesini öldürüp sevgilisiyle rahat bir hayat sürmeyi düşündüğü iddia edildi.

Şebnem'in avukatlarıysa müvekkillerinin haberi, tutuklandıktan sonra yapılan sağlık kontrolünde aldığını ifade etti.

Avukat Shreya Rastogi, üzerine atılı suçlamayı hiçbir zaman kabul etmeyen söz konusu kişinin kastı her şeyin üzerinde tutan ataerkil toplumun kurbanı olduğunu belirtti. Haksız yere “şeytanlaştırıldığını” ve cezasının hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.

Olay nasıl yaşandı?

Dava dosyasına göre olay şöyle gelişti; Salim sakinleştirici temin ederek kız arkadaşına verdi ve bunun çaya karıştırılmasının ardından elinde baltayla eve girdi.

Bilal Ahmet adlı bir kişi, olayın ertesi günü Salim’in kendisine "Şebnem herkesin kafasını teker teker kaldırdı. Ben de boğazlarını kesip onları öldürdüm" dediğini aktardı.

Bununla birlikte Salim, tutuklandıktan sonra cinayette işlenen silahla uyumlu bir baltayı civardaki bir gölden polisler eşliğinde çıkardı. Aileyi uyuşturmak için kullanılan haplara ait boş paketlerse Şebnem'in üzerinde bulundu.

 

 

Ayrıca ikili duruşmalar sırasında birbirine düşman kesildi. Şebnem, Salim’in herkesi tek başına öldürdüğünü iddia etti. Salim ise Şebnem'in şarap içip ailesini öldürdüğünü daha sonra kendisini arayıp kanıtlardan kurtulmasına yardım etmesini istediğini öne sürdü. 

İkili 2010'da, 7 kişiyi öldürmekten suçlu bulundu ve asılarak idama mahkum edildi. 2013'te eyaletin, 2015'te ülkenin yüksek mahkemesine yapılan itirazlar sonuçsuz kaldı.

Mayıs 2015'te çıkarılan infaz emri, Hindistan'daki idam cezalarına karşı mücadele eden Project 39A adlı grubun girişimlerinin ardından iptal edildi.

Şebnem Ali ve Salim’in avukatları, Uttar Pradeş valisine ve Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind'e af için başvurdu.

Parmaklıklar ardında doğum

Şebnem ve Salim’in oğlu, cinayetten 8 ay sonra Aralık 2008'de cezaevinde dünyaya geldi. Altı yaşına kadar demir parmaklıklar ardında büyüyen Muhammed Taj, daha sonra koruyucu aileye verildi.

Avukat Rastogi, müvekkilinin oğluna çok düşkün olduğunu söyledi:

Elinden geldiği kadar oğlunu eğitmeye çalıştı. Şebnem hem kendi oğluna hem de diğer mahkumların çocuklarına alfabeyi ve sayıları öğretti.

Şebnem'in üniversiteden arkadaşı Osman Saifi, 2015'te çocuğun velayetini aldı. Saifi, medyanın ilgisinin Taj'ın dikkatini dağıttığını ve ebeveynlerinin durumu yüzünden oğlanın zorluklarla karşılaştığını ifade etti:

Bir seferinde camiye gittiğinde biri ona, ‘Sen idam edilecek Şebnem'in oğlusun' demiş. Bu olay onu çok etkilemişti. Bütün günü yatağında geçirmişti.

Saifi ve eşi, annesinin öldürülmesinin çocuğu çok kötü etkileyeceğini düşünüyor. Bu yüzden idamın iptali için mücadele ediyor. 

Taj da şubatta bir yazı tahtasına "Başkan amca, lütfen annem Şebnem'i affedin" yazdığı bir fotoğraf paylaşmıştı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Indian Express, Times of India

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU