Ürdün Kralı 'fitne davasında' 16 kişiyi affetti

Ürdün Kralı son olayları “acı verici” diye niteleyerek, “Eğer fitne başından beri durdurulmasaydı ülkenin zor yönlere götürülmesi kesinlikle mümkün olurdu” dedi

Kral 2. Abdullah, eski başbakanlar Abdurrauf er-Ravabda ve Tahir el-Mısri eşliğinde aşiret liderlerini ziyaret ediyor (Krallık Divanı)

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Ürdün kamuoyunda artık “fitne davası” olarak bilinen olayın ardından tutuklananlardan bazılarının serbest bırakılması için ülkesinin makamlarına hukuki mekanizmalar aranması talimatını verdi. Fitne davası kapsamında Eski Veliaht Prensi Hamza bin El-Hüseyin ile irtibatı bulunan Eski Kraliyet Divanı Başkanı Basim İbrahim Avdallah ile Şerif Hasan bin Zeyd de dahil olmak üzere 18 kişi gözaltına alındı.

Kral 2. Abdullah’ın talimatının hemen sonrasında Ürdün Devlet Güvenlik Savcılığı, Basim İbrahim Avadallah ile Şerif Hasan bin Zeyd dışındaki 16 kişiyi serbest bıraktı.

Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Askeri Hakim Tuğgeneral Hazım el-Meccali, zanlılar Basim Avdallah ve Eş-Şerif Abdurrahman Hasan bin Zeyd’in rollerinin farklı olması, kendilerine atıf edilen ithamların, serbest bırakılan diğer kalan zanlılardan farklı olan kışkırtma derecesi sebebiyle serbest bırakılmadıklarını açıkladı.

Kral 2. Abdullah dün Ürdün’ün şehirlerindeki aşiret liderlerinin bu fitnenin arkasından giden evlatlarını affetme çağrısına yanıt verdi. Aşiret liderleri, Kral 2. Abdullah’a gönderdikleri ortak mektupta Haşimilerin hoşgörü ve affetme değerlerine vurgu yaptı.

Krallık Divanı’nda düzenlenen toplantının ardından yayınlanan açıklamada, “Kral 2. Abdullah, ilgili yetkililere, başlangıçta aileleri arasında çıkarılan bu fitnenin arkasına itilen ve aldatılan, hata eden veya sürüklenen her biri hakkında en hızlı şekilde uygun hukuki mekanizmaları takip etme talimatı verdi” ifadelerine yer verildi.

Ürdün Kralı son olayları “acı verici” diye niteleyerek, “Eğer fitne başından beri durdurulmasaydı ülkenin zor yönlere götürülmesi kesinlikle mümkün olurdu” dedi.

Kral 2. Abdullah, bu olanların sonuçlarını düşünmeden yapılan yanlış değerlendirme ve acı verici fitnenin arkasından sürüklenmenin sonucu olduğuna işaret ederek, ülkesinin gücünü ve Krallık kurumlarına olan güvenini vurguladı. Ürdün Kralı, “halkı ve ülkeyi koruma ve hizmet etme emanetini yerine getirdiklerini ve bu esasın her şeyi ele alma biçimini belirlediğini dile getirdi.

Ürdün Devlet Güvenliği Mahkemesi Başsavcısı, geçen hafta ortasında, “Krallığın güvenlik ve istikrarına açık bir biçimde tehdit oluşturan son olaylarda çeşitli ve farklı rollerle parmağı bulunanlarla ilgili soruşturmaların sona erdiğini” bildirmişti. Devlet Güvenlik Savcılığı da soruşturmalarını tamamladı ve Askeri Mahkeme’nin Eski Kraliyet Divanı Başkanı Basim İbrahim Avdallah ile Şerif Hasan bin Zeyd’in yargılamalarına başlaması için yakında dava tarihlerini açıklaması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU