BM: Soykırım tanımı uygun bir yargı organınca yapılmalı

Dujarric, “ABD'nin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımayı planladığı” yönündeki soruyu yanıtladı

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, "1915 olayları"na ilişkin, BM kurulmadan önceki olaylar hakkında yorumda bulunmadıklarını belirterek, "soykırım" tanımının uygun bir yargı organı tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Dujarric’e günlük basın brifinginde, ABD'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımayı planladığı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu konudaki tutumunun ne olduğunun soruldu.

Sözcü şu yanıtı verdi:  

BM'nin kuruluşundan önce yaşanan olaylar için genel bir kural olarak yorum yapmıyoruz. Farklı olaylar ve durumlar için de söylediğimiz gibi BM'ye göre soykırım tanımı uygun bir yargı organınca yapılmalı.

“Biden, soykırım olarak tanıyacak” iddiası

ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanımak için hazırlandığı iddia ediliyor.

ABD basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak paylaştığı haberlerde, “Ermeni Soykırımı" iddiasını resmen tanıyacağı belirtilirlen son dakika fikrini değiştirme ihtimali de olduğu belirtiliyor.

Biden’in “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanımasıyla, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleri ve Türkiye’nin son olarak F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmasının ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

NTV canlı yayınına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Biden tarafından söz konusu olayın tanınması durumunda neler yaşanacağı soruldu.

Çavuşoğlu, öyle bir durumun oluşmayacağını düşündüklerini, konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Konunun tarihçiler tarafından karara bağlanmasının en doğrusu olduğunu aktaran Çavuşoğlu, dünyanın en saygın tarihçilerinden bir konsorsiyum oluşturulması, iki ülkenin de arşivlerini açması konusunda Türkiye'nin hazır olduğunu, Ermenistan'ın ise bu durumdan kaçtığını bildirdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU