102 yıllık tekstil firmasından konkordato açıklaması

Temelleri 1917’de atılan, Türkiye’nin ilk tekstil ihracatçısı Çift Geyik Karaca ile sektörde 25 yılı deviren Narin Triko konkordato talep etti. Karaca, yüksek döviz ve bankaların kredi verememesini gerekçe gösterdi

Temelleri 1917'de atılan Çift Geyik Karaca'nın 90 mağazası bulunuyor. 

Türkiye'nin köklü tekstil firmalarından Çift Geyik Karaca'nın konkordato ilan etmesinin ardından şirketin yönetim kurulundan yapılan açıklamayla konkordato gerekçeleri sıralandı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Son dönemde piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı, yüksek faiz ve bankaların kredi vermedeki zorlukları, bununla birlikte dövize bağlı gider kalemlerinin kurdaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmesi ve gerçekleşen satış rakamlarının beklentilerin altında kalması sebebiyle, kısa vadeli ödemelerimizde yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek; çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız gibi paydaşlarımızın bu zorlu süreçten en az olumsuz etkilenmesini sağlamak; böylece ticari faaliyetlerimizi korumak ve sürdürülebilir bir ödeme yapısı ortaya koyabilmek adına 26 Aralık 2018 tarihi itibariyle yetkili Asliye Ticaret Mahkemesine yapılan konkordato talebimiz gereğince, mahkemece tedbir kararı alınmıştır."

Yüzde 100 milli sermayeli bir kurum olan Çift Geyik Karaca Giyim Sanayi Tic. A.Ş. Türkiye’nin en önemli giyim perakende firmalarından biridir. İçinde bulunduğumuz bu geçici süreçte ve sonrasında tüm paydaşlarımızın haklarını koruyarak ülkemize ve milletimize hizmet etmeye ve 102 yıllık Karaca kalitesini uzun yıllar boyunca müşterilerimize yaşatmaya devam edeceğimize inancımız tamdır"

İlk kez Hürriyet'ten Deniz Gökçe'nin duyurduğu habere göre Çift Geyik Karaca Giyim A.Ş.'nin yanı sıra 1993'ten bu yana faaliyetteki Narin Triko Tekstil ve bu iki şirketin sahipleri Hasan, Hüseyin, Cüneyt ve Fethi Güneş kardeşler için de konkordato talepli dava Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açıldı.

Dava dilekçesinde belirtildiği gibi döviz cinsinden alınan yüklü krediler, AVM kiralarındaki yükseliş, perakende satışlarındaki gerileme ve bankaların kredi limitlerini kullandırmaması şirketlerin mâli yapısını olumsuz etkiledi ve şirketlerin borcu toplamda 171 milyon liraya ulaştı. Şirketler için konkordato kararı verilmesi halinde faaliyetler etkin bir biçimde sürdürülebilecek. 

100 yıllık şirket  

Çift Geyik Karaca’nın temeli, TEMA Vakfı’nın Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın babası Hocazade Halil Efendi tarafından 1917’de Bandırma’da atıldı. 1932 yılında Alameti Farika Kanunu ile marka tescili alındı.

1959’da Karaca Ömre Sanayi adıyla İstanbul’da üretime geçen firma 1961’e gelindiğinde Türkiye’nin ilk tekstil ihracatçısı olarak kayıtlara girdi. Karaca,1960’ların sonlarında beş kıtada 36 ülkeye ihracat yapan bir kurum haline geldi. 

“Toprak Dede” olarak da anılan Hayrettin Karaca, 1998 yılında Çift Geyik Karaca’yı, ortağı olduğu Tekfen Holding’e bıraktı.

2005’te Güneş Ailesi’ne ait Narin Group bünyesine geçen markanın ikisi Azerbaycan’da toplam 90 mağazası bulunuyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün NTV’de yaptığı açıklamada konkordato ilan eden firma sayısının 979 olduğunu söyledi. 

Pekcan, ayrıca bundan böyle bağımsız denetim kuruluşlarının raporlamaları doğrultusunda konkordato ilan edilebileceğini belirtti. Ticaret Bakanı, “Eğer alıcıları zarara sokmak gibi bir kötü niyet varsa kesinlikle kabul edilmeyecek” dedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU