Çin, öğretmenlerin yaşı küçük öğrencilerle cinsel ilişkiye girmesini yasaklamayı planlıyor

Önerilen kurallar kapsamında okullarda kamera gözetimi kurulması da gerekecek

Yeni yasa geçtiği takdirde, Çin'de öğrenciler ve öğretmenler arasında flört ilk kez yasaklanmış olacak (AFP)

Çin, öğretmenlerin ilk ve orta öğretim okullarındaki öğrencilerle flört etmesini yasaklayan koruyucu bir yasa getirmeyi planlıyor.

South China Morning Post'a (SCMP) göre, önerilen yasa öğretmenlerin öğrencilere yönelik yasaklı davranışlarını anlaşılır şekilde ortaya koyacak ve Çin'de 14 olan rıza yaşının üzerindeki çocuklara ek koruma önlemleri sağlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurallar, öğrencilere fiziki veya zihinsel zarar veren her türlü diğer taciz türünü kapsayacak. Taslakta, öğrencileri okşamak veya vücutlarının belirli bölgelerine kasten dokunmak suretiyle taciz etmek, flört, cinselliği çağrıştıran yorumlar yapmak ve pornografik içerik olarak sınıflandırılabilecek herhangi bir fotoğraf ya da video göstermek gibi suçlar yer alıyor.

Ayrıca okulların öğrenci yurtlarında kamera takibi ve taciz hadiselerinin önlemesi ve bildirilmesine yönelik mekanizmalar kurması zorunlu kılınıyor. Söz konusu kurallardan herhangi birinin ihlali bir ila üç yıl arasında hapis cezasına ve işten uzaklaştırmaya yol açabilecek.

SCMP, 21. Yüzyıl Eğitim Araştırma Enstitüsü Direktörü Şiong Binçi'nin "Normalde (cinsel tacizle suçlanan) öğretmen, etik hata sebebiyle cezalandırılmak yerine başka okullara atanır" dediğini aktardı.

Öğretmen-öğrenci flört yasağının ileride uygulanmasıyla birlikte, en başta flörtleşmeleri doğru olmadığı için bu tür çetrefilli meseleler sorunsuz ele alınacaktır.

Şiong, cinsel tacizle suçlanan bazı öğretmenlerin, ilişkinin karşılıklı anlaşmaya dayalı olduğunu öne sürerek adaletsizlik iddiasında bulunduğunu söyledi.

Flörtleşmenin herkesin yasal hakkı olduğunu öne süren bazıları da öğretmen-öğrenci flörtünün yasaklanmasına karşı çıkıyor.

Şiong, "Ancak bir öğretmenin, öğrencileri kendisiyle flört etmeye ikna etmek veya zorlamak için pozisyonunun gücünü kullanabileceğini anlamıyorlar" dedi.

Bir öğretmen bir öğrenciyle flörtleşiyorsa, sıklıkla bu öğrenciye ayrıcalık da tanır. Bu diğer öğrencilere haksızlık. Bu nedenle, öğretmen-öğrenci flörtünü yasaklamak özünde çıkar alışverişini önlemeye yönelik.

Şiong, devlet makamını yasağı üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletmeye çağırdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU