Saygı Öztürk: Kızılcahamam’dan Almanya’ya bakın kimler gitmek istedi

“Nasıl oluyor Bingöllü 26 kişi Kızılcahamam Belediye'sinin organizasyonuyla Almanya'ya gidiyor?”

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin çeşitli belediyelerinden Avrupa’ya gri pasaportla insan kaçakçılığı yapılmasına dair tartışmalar devam ederken Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Ankara Kızılcahamam’da da benzer bir durumun yaşanmak üzere olduğunu yazdı. Öztürk’ün aktardığına göre Almanya’ya gitmek isteyenler arasında MHP'nin Kızılcahamam ve Sincan ilçe başkanları, AK Parti ilçe başkanı, gençlik kolları başkanı da vardı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında Hannover Belediyesi’nin Kızılcahamam Belediyesi’ne “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” projesi kapsamında belediye başkanının belirleyeceği 12 kişiyi ülkeye davet etmek üzere yazı yazdığını söyledi.

Öztürk, yazısının devamında şunları yazdı:

Listeye başkanın yanı sıra MHP'nin Kızılcahamam ve Sincan ilçe başkanları, AKP ilçe başkanı, gençlik kolları başkanı da eklendi. İYİ partili başkan listede olmasına rağmen “Ben gitmeyeceğim” dedi. Bu kişilere Hizmet Pasaportu verilebilmesi için Belediye Meclis kararı istendi. Ama ilginç bir gelişme oldu, 12 kişiye ek olarak 41 kişinin daha  listeye eklenmesi, böylece toplam 53 kişinin gitmesi öngörüldü. Peki bu nasıl oldu?

12 kişiyi davet eden Hannover Belediyesi, sayıyı 53'e çıkaran belediyeye, liste dışında yer alan 41 kişinin giderlerine karışmayacağını bildirdi. O zaman Kızılcahamam Belediye Meclisi kararını okuyalım: “Hannover Belediyesi yetkililerince yapılan davette kapasitenin 53 kişi olduğu belirtildiği için 41 kişi daha davete katılım sağlayacaktır. Kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulmuş olan KIYEGDER ( Kızılcahamam Yerel Eylem Grubu) ile Sosyal ve Kültürel Dayanışma ve Kırsal Dayanışma Derneği arasında ilçemizin modern belediyecilik ve özellikle pilot ilçe olduğumuz Sıfır Atık uygulamalarını yerinde görüp, bilgi ve birikimlerini artırıp, geri dönüşümlerinde bölge halkına uygulamalar hakkında yardımcı olmak maksadıyla, dermek tarafından bildirilecek 41 kişinin, masrafları Almanya /Hannover'de faaliyet gösteren firma tarafından karşılanacak.”

Kızılcahamam Belediyemiz tarafından görevlendirilecek 41 kişinin Hannover'e gitmelerine, İYİ Parti'den Meclis Üyeleri; Ali Altınok, Mehmet Çağlar ve Zekai Aydın muhalefet şerhi koydu. AKP'li Belediye Başkanı Süleyman Acar ve 12 Meclis Üyesi'nin kabul oyu ile listeye 41 kişinin eklenmesine karar verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bu listeyi incelediğimizde çok ilginç bir bilgiye ulaşıyoruz. Neden mi?” diyen Öztürk, şöyle devam etti:

Çünkü belediyenin hazırladığı 41 kişilik listedekilerin hangi il nüfusuna kayıtlı olduğunu araştırdığımızda bir gerçek ortaya çıkıyor. Çünkü, 41 kişiden 26'sı Bingöl ili nüfusuna kayıtlı.

Kızılcahamam'da kaç Bingöllü yaşıyor diye araştırsanız, 26 Bingöl'lü bile çıkmaz. Peki nasıl oluyor Bingöl'lü 26 kişi Kızılcahamam Belediye'sinin organizasyonuyla Almanya'ya gidiyor. Üstelik bunların giderlerinin de Almanya'daki bir şirket tarafından karşılanacağı söyleniyor. Şu ana kadar ortaya çıkanlara baktığımızda bu işin iyi niyet olmadığı, işin içinde başka hesaplar bulunduğu anlaşılıyor. Bingöllüler sakın alınmasın. Bir ilçede yaşanan olayı anlattım.

Belediye Meclisi kararlarını inceliyorum. Aslında, meclis toplantısında Belediye Meclisi'nin İYİ Partili üyesi Ali Altınok şu uyarıda bulunuyor:

“Hannover Belediyesi ile ilişkilerin dışarıdan ikinci şahıslarla değil, her iki belediye yöneticileri tarafından geliştirilmesini talep ederiz. Aksi halde dışarıdan kişiler tarafından geliştirilen ilişkilerin belediyemiz kurumsal kimliğine zarar vereceğini ve bu yapının belediyemizin kurumsal kimliğini kullanarak şahsi çıkar ve ilişkilerini yerine getirme gayreti içerisinde oldukları, oluşturdukları bu seyahate gidiş listesinden anlaşılmaktadır. Bu görüşleri neticesinde bu kara İYİ Parti grubu olarak ret oyu verip, muhalefet şerhi koyuyoruz.”

Öztürk yazısında önceki dönem Kızılcahamam Belediye Başkanlığı görevinde bulunan, son seçimde İYİ Parti'den aday olan Coşkun Ünal’ın kendisine şu açıklamayı yaptığını aktardı:

Belediyenin davet ettiği 12 kişiye baktığımızda MHP'nin Kızılcahamam, Sincan ilçe başkanları, Kızılcahamam AKP ilçe başkanı, gençlik kolları başkanı var. Bunların arasına İYİ Parti ilçe başkanı da yazılmış. O gitmeyeceğini söylemiş. İlçemizle ilgili olmayan kişilerin listeye yazılmasının anlamı açıktır. İlk 12 kişi ile listeye sonradan eklenen 15 Kızılcahamamlı gidip döner. Ama, 26 Bingöllü'nün döneceğini hiç sanmıyorum.

Öztürk, “Bu işin bir organizasyonunu yapanlar, bir de onlara siyasi destek verenler var. Neyse ki bu gezi gerçekleştirilemedi. Bazılarının hesabı bozuldu. Çünkü, gidecekleri hafta Almanya'ya girişleri durdurulmuştu” diye yazdı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU