Çin'de eski başbakanın annesi anısına yazdığı makale sansürlendi

Vın Ciabao'nun "Macau Herald" adlı gazetede yayımlanan makalesi, dolaşımı kısıtlanmadan önce WeChat'te paylaşıldı

Şi Çinping, 17 Mart 2013'te Pekin'deki Ulusal Halk Kongresi'nin kapanış oturumunun ardından eski Çin Başbakanı Vın Ciabao'yla konuşuyor

Çin, eski başbakan Vın Ciabao'nun merhum annesi anısına yazdığı bir makalenin dolaşımını kısıtladı. Olay, Komünist Parti'nin üst düzey bir üyesinin sansürlenmesi olarak görülüyor.

"Annem" başlıklı makale geçen hafta Macau Herald adlı gazete tarafından yayımlanmıştı. Financial Times'a göre hafta sonu Çin medya kuruluşları tarafından tekrar yayımlanan makale, o zamandan bu yana internet sitelerinden kayboldu.

Financial Times'ın haberinde ölüm ilanı tarzındaki makalenin WeChat'te de paylaşıldığına ve bu nüshaların hala görünür olmasına rağmen daha fazla paylaşılmasının engellendiğine yer verildi.

Makaleyi paylaşmaya çalışan WeChat kullanıcıları makalenin platformun düzenlemelerini ihlal ettiğini ve paylaşılamayacağını belirten bir mesaj aldı.

Reuters'a göre, Çin'de 2003'ten 2013'e kadar başbakanlık görevini üstlenen Vın, yazısında Çin-Japon Savaşı ve Kültür Devrimi de dahil olmak üzere Çin'in çalkantılı yıllarında annesinin verdiği mücadeleden bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Weibo'da (Twitter'ın Çin'deki muadili) Vın'ın anı yazısına giden bağlantılar "404" hata mesajı veriyor.

Vın'ın makalesi bazıları tarafından Başkan Şi Çinping'in liderliğine yönelik bir eleştiri olarak görüldü. Pekin merkezli siyasi analist Wu Qiang, CNN'e “siyasi ortam göz önüne alındığında, sesini çıkarması dahi önemli bir eylem ve Şi'ye karşı üstü kapalı bir eleştiri” diye konuştu.

Komünist Parti temmuzda kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken Çin, muhalefet üzerindeki kontrolü sıkılaştırmaya çalışıyor ve partinin tarihini “çarpıtan” kişilere hareketlerinin sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Çin'in siber düzenleyicisi kişilerin iktidardaki Komünist Parti'yi ve ulusal kahramanları karalayan çevrimiçi yorumları ihbar etmelerine olanak tanıyan bir mobil uygulama çıkardı.

Çin Siber Uzay İdaresi ceza hakkında bilgi vermese de Çin'deki insanlar çevrimiçi ortamda partiyi eleştiren içerikler paylaşmaları halinde hapis ve diğer yasal cezalarla zaten karşı karşıya.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU