İmam hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle Erol Mütercimler'e 10 ay hapis cezası verildi

Mahkeme, Mütercimler'i "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan hapis cezasına çarptırdı

Fotoğraf: AA

Katıldığı bir televizyon programında imam hatipli liseleri hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle yargılanan gazeteci-yazar Erol Mütercimler, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Erol Mütercimler 4 avukatıyla katıldı.

Önder İmam Hatip Mezunları Derneği ve İlim Yatma Cemiyeti'nin avukatları ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Necmettin Bilal Erdoğan ve Muhammet Emin Demirkan'ın avukatı da duruşmada hazır bulundu. Bu arada Kadın ve Demokrasi Derneğinden (KADEM) bir avukatta da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Sanık Mütercimler 42 yıllık siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler hocası olduğunu belirterek, "Bu dava siyasi bir dava halini almıştır. Beraatimi istiyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanığı "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 12 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak cezayı 10 aya düşüren mahkeme, sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmiş olmaması, sabit bulunan eylem sebebi ile sosyal medyada ve internette açıklamalar yapması ve tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemece olumlu kanaat oluşması gerekçeleriyle, hapis cezasının ertelenmesine ve 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti.

Mahkeme, denetim süresinin iyi halli olarak geçirilmesi halinde hapis cezasının infaz edilmiş sayılacağının da ihtarına karar verdi.

Ne olmuştu?

Haber Global TV'de yayınlanan bir programa katılan Erol Mütercimler, diğer konuk Müfid Yüksel'in "Saint Joseph, Saint Michel, Saint Benol kimlerin kurduğu okullar? Bizim papazların kurduğu okullar" sözleri sonrası, "Ama sonuca bakın, o imam hatipten mezun olanlar bakın karşımıza ne olarak çıkıyor, sahtekar, cinsi sapık, ahlaksız" ifadelerini kullanmıştı.

Mütercimler, konuya ilişkin Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamalarda sözlerinin bağlamından koparıldığını, söz konusu ifadelerinde aslında yoplumun bir kısmındaki yanlış algıdan bahsettiğini kaydetmişti.

RTÜK, bu ifadeler nedeniyle kanala 3 kez program durdurma ve üst sınırdan para cezası vermişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU