Küba Komünist Partisi’nde Castro dönemi sona erdi

Küba Devrimi sürecinde Che Guevara ve ağabeyi Fidel Castro dışında beraber "comandante" unvanına sahip 3 kişiden biri olan Raul Catro, Küba Komünist Partisi Genel Sekreterliği görevini bıraktı

Görevi abisi Fidel Castro'dan 2006'da devralan Raul Castro, Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yapıyordu / Fotoğraf: AFP

Eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'nun kardeşi Raul Castro'nun Küba Komünist Partisi Genel Sekreterliği görevinden istifa ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fidel Castro'nun Kasım 2016'daki ölümünün ardından bu göreve getirilen 89 yaşındaki Castro, Komünist Partisi'nin 8. kongresinde görevi Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’e devretmesi öngörülüyor.

Böylece Küba Devrimi'nin ilanından sonra Fidel Castro ile başlayan ve 60 yıldan fazla süren ortak liderlik, Castro'nun istifasıyla son bulmuş oldu.

Diaz-Canel'in, Komünist Partisi'nin üçüncü sekreteri olarak ve aynı şekilde devlet başkanlığı görevini sürdürmesi bekleniyor.

Castro, "yeni kuşak" liderlere yol açmak için görevi bırakmak istediğini daha önce dile getirmişti.

Fidel Castro'nun 2008'de istifa etmesinin ardından Devlet Başkanı olan Castro, 19 Nisan 2018'de görevi Diaz-Canel'e devretmişti.

Raul Castro kimdir?

Raul Castro, Che Guevara ile Fidel Castro'yu tanıştıran kişidir. Küba direnişinde büyük rol almıştır. Küba Devrimi sürecinde Che Guevara ve ağabeyi Fidel Castro'yla beraber "comandante" yani binbaşı unvanına sahip 3 kişiden biridir. Küba'daki 5 kahramandan biridir.

Ağabeyi Fidel Castro, 31 Temmuz 2006 tarihinde mide ve bağırsak yolundan ameliyat olduğunda yetkilerini geçici olarak kardeşine devretmişti. 24 Şubat 2008 tarihine kadar bu görevini vekaleten sürdürdü. Bu tarihten itibaren de asaleten Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yapmıştı. Raul Castro, bugün yoplanan Küba Komünist Partisi'nin 8. Kongresinde yerini Miguel Díaz-Canel'e bıraktı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU