OECD öncü göstergeleri: Türkiye en güçlü verilere sahip ilk 5 ekonomi arasında

OECD’nin bileşik öncü göstergeleri, Türkiye’nin OECD genelinde en güçlü öncü verilere sahip ekonomiler arasında olduğunu ortaya koyuyor

1 yıl önce pandemi karantinalarının tüm ekonomileri sert vurduğu dönemde,  Türkiye öncü gösterge listesinin en sonlarındaydı / Fotoğraf: AA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) ülkelerin ekonomik faliyetlerindeki büyüme ve daralma dönemlerini önceden görmek için geliştirdiği bileşik öncü göstergelerine (Composite Leading Indicators-CLI) bakıldığında Türkiye, Mart 2021 itibariyle göstergesi en güçlü 5. ülke.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem örgüte üye 33 ülkenin hem de üye olmayan Rusya, Hindistan ve Çin gibi bazı büyük ekonomiler için hesaplanan öncü gösterge sıralamasında Türkiye’den daha iyi olan ülkeler ise sırasıyla Şili, Brezilya, Estonya ve Çin.

Bu ilk beş ülkenin Nisan 2020 göstergelerine bakıldığında ise Türkiye 76,63 ile göstergesi hayli düşük bir ekonomi olarak ifade ediliyor. Yani Türkiye’nin Kovid- 19 pandemisinin başında kırılganlıkları ve karantinaların olası sonuçlarıyla çok daha kötü bir dönem geçireceği öngörülüyordu ancak 11 ay sonra OECD öncü göstergeleri, Türkiye’nin iyileşmenin kalelerinden Çin’i yakaladığını işaret ediyor.

OECD, her ay yayınladığı CLI verilerine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada OECD’nin büyük ekonomilerinin büyük bir çoğunluğunda göstergelerin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı. Örgütten yapılan açıklamaya göre aşılamada önde giden ve dev teşvik paketleri açıklayan ABD’de tüketici güveninde görülen artış CLI göstergelerinde de artışın devam etmesini sağlayan ana etken oldu.

bog.jpg
OECD bileşik öncü göstergelerine göre, Türkiye, Mart 2021 itibariyle göstergesi en güçlü 5. ülke / Tablo: Dünya

 

Japonya, Kanada, Euro Bölgesi - özellikle de Almanya ve İtalya’nın CLI verilerinin “büyümede hızlanmaya” işaret eden OECD, Fransa’da ve İngiltere’de ise verilerin “istikrarlı büyümeye” işaret ettiğini belirtiyor.

Büyük gelişmekte olan ekonomilere bakıldığında Hindistan, Rusya ve Çin’de de göstergelerin istikrarlı bir hızda güçlendiğini gözlemleyen OECD, göstergelere göre Brezilya’da büyümenin hız kesmeye başladığına dikkat çekiyor.

“Bu göstergeler her an değişebilir”

OECD, raporunda CLI göstergelerinin mevcut Kovid-19 krizlerini kontrol altına almak için uygulanan önlemler ve aşılama kampanyalarında kaydedilen ilerlemeye göre normalde olduğundan çok daha volatil bir trendde olduğunu ve bunun olası revizyonları da beraberinde getirebileceğini hatırlatıyor.

OECD’nin en büyük ekonomilerine ilişkin öncü göstergelerin şimdilik güçlü seyrettiğini vurgulayan örgüt uyarıyor:

“CLI verileri ekonomik faliyetlerdeki büyümeye ilişkin bir ölçüt olarak görülmekten ziyade ekonomik iyileşmenin gücüne dair bir gösterge olarak algılanmalıdır”

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU