Iraklılar Saddam'ın düşmesinin yıl dönümünde 'kötü' ile 'daha kötüyü' kıyaslıyor

Değişimin üzerinden geçen 18 yıla rağmen 'Firdevs' halen kayıp

 Nisan 2003'te Bağdat'ın Firdevs Meydanı'nda Saddam Hüseyin heykelinin düştüğü anlar / Fotoğraf: AP  

Protesto için 1 Ekim 2019 sabahında sokağa çıkanların yüzde 90'dan fazlası Nisan 2003'te üç yaşını geçmeyen kişilerden oluşuyordu.

9 Nisan 2003'te ikindi vakti saat 16.00'da bir ABD tankı, başkent Bağdat'ın şehir merkezindeki Es-Sadun Caddesi'nde bulunan Firdevs Meydanı'nda Eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in devasa heykeline doğru yaklaşıyordu.

Meydanı çevreleyen Ishtar Sheraton Oteli ile Filistin Meridien Otel'in çatılarını karargah edinen basın yayın organları, heykelin başına geçirilen büyük bir zincirin ABD tankına bağlanarak heykelin adım adım düşürüldüğü o anları dünyaya servis ediyordu.

Teknik ve güzellik açısından belki de Saddam Hüseyin'in en kötü heykeli olan bu heykelin düşüşü, rejim ve Bağdat'ın birlikte düşmesinin işaretiydi.

Saddam o sıralarda El-Azamiye semtinde bir yerlerde televizyonda heykelinin düşüşünü ve rejiminin çöküşünü izliyordu.

Bu olaydan 16 yıl sonra 2019'da başlayan ve 560'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 30 binden fazla kişinin yaralandığı "Ekim Ayaklanması"nın yakıtına dönüşen (bazılarının 15 yaşını geçtiği) çocukların, o gün Es-Sadun Caddesi'nde sürüklenen o heykelin arkasından koşan çocukların arasında olmaları ihtimal dahilindedir.

Sürükleme görüntüleri Iraklıların ilk defa şahit olduğu görüntüler değildi. Nitekim Iraklılar, Abdulkerim Kasım ve Abdusselam Arif ikilisinin yönettiği askeri darbe sonrası 14 Temmuz 1958 sabahı, yönetimde bulundukları 1921-1958 arasındaki 38 yıl boyunca hiç kimseye karşı suç işlemeyen Irak kraliyet ailesinin cesetlerinin sokaklarda sürüklenişini izlediler.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşça büyük olan Iraklılar, 1958'den bugüne kadar Irak'ın başına gelen musibetleri "Kraliyet ailesinin laneti" diye niteler.

Irak muhalefetine ve ABD'ye ait medya kuruluşları, ABD tanklarının üzerinden yaptıkları yayınlarda, cennetin en üst tabakası kabul edilen 'Firdevs'e atıfta bulunarak, Saddam heykelinin düşüşünü, Iraklıların 'Firdevs'e ulaşma ümitlerini gerçekleştirme vaatlerinin başlangıcı olarak niteliyordu.

Ancak 'Firdevs' halen kayıp. Eski rejimin düşüşünden sonraki 3 yıl boyunca Irak'taki siyaset çevrelerinde 'işgal' kelimesinin neredeyse esamesi bile okunmazken, 'kurtuluş' kelimesi de Kürtlerin söylemleri dışında pek kullanılmazdı.

Kürtler bugün bile başlarda siyasi sürecin yanlış inşa edilmesi sebebiyle ağır hataların işlendiğini itiraf etmelerine rağmen 9 Nisan 2003'ü "Irak'ın Kurtuluş Günü" diye isimlendirirler.

Kürtler halen ABD'nin Irak'taki varlığını "Amerikan İşgali" diye tanımlamayı reddediyor. Kürtlerle aynı fikirde olan Sünni Araplar da ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesine karşı çıkıyorlar.

Irak'taki değişimin 18'inci yıl dönümü, ABD ve Irak hükümeti arasında yürütülen Stratejik Diyalog görüşmelerinin 3'üncü turuna denk geldi.

Bu görüşmelerin temelinde geriye kalan ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması konusu bulunuyor.

Kürtler ve Sünni Araplar ancak, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin görüşmelerin sonucunda ABD güçlerinin çekilmesine dair mekanizmalar belirlediklerini ilan etmesinin ardından açıklamalarda bulundular.

2003 öncesinde Irak'ta muhalefetin ana ayağını oluşturan Şii siyasi parti ve gruplar (Kürtler de o dönemlerde Şiilerle birlikte muhalefetteydi) kendilerine bağlı silahlı gruplarla birlikte bir kısım açıklamalarda "işgalden kurtulma" diye adlandırdıkları olumlu adımları memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederlerken, bir kısım açıklamalarında ise 6 Ocak 2020'de yani Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in havaalanında öldürüldüğü ABD saldırısından 3 gün sonra Irak Meclisi'nin aldığı karara uyarak ABD güçlerinin çıkmasını talep ederek, görüşme turları ve sonuçları hakkında şüphe beyan ediyorlar.

'İşgal' ve 'kurtuluş' çekişmesi bugün de devam ederken, Iraklı siyasi elitler, kendilerini yolsuzluk ve başarısızlıkla suçlamaya başlayan insanlarla karşı karşıya gelme gücüne artık sahip değiller.

Iraklılar, ister konvansiyonel medyada ister sosyal medya platformlarında, eski rejim ile mevcut rejimi kıyaslarken, Saddam'ın tek diktatör olduğunu ancak bugün her şeyde Saddam'ı taklit etmeye çalışan onlarca diktatörün olduğunu dile getiriyorlar.

Bu nedenledir ki, Şii siyasi parti ve grupların çoğu Saddam'ın 2003'te düşmesinin yıl dönümü hakkında değil de 8 Nisan 1980'de idam edilen Şii din adamı Muhammed Bakır es-Sadr'ın ölümünün 41'inci yıl dönümüne dair açıklamalarda bulunuyor.

Eski Irak Milletvekili ve bağımsız siyasetçi Haydar Molla, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, "Irak'ın işgal süreci, Irak'ın gerçekliğinde kökleşmeye başlayan başarısız bir siyasi süreci doğurdu. Bu siyasi elitler, başarılı alternatif sunma güç ve kabiliyetini kaybetti. Siyasi elitler, Irak halkını artık kötü ile daha kötü arasında kıyaslama yaptıkları acı bir gerçekliğe maruz bıraktılar" dedi.

Çözüm Partisi Başkanı Cemal el-Kerbuli ise "2003'te kapıları kendilerine açılan Ali Baba'nın mağarasından faydalanan partilerin davranışları karşısında şaşırdığını" ifade etti.

Kerbuli, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Tarih gördü ve şahitleri yaşıyor; işgalcinin yoluna güller serdiler ve onu kurtarıcı olarak nitelediler ve daha sonra ona işgalci dediler" diye yazdı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU