İTÜ’nün tarihi Maçka ve Gümüşsuyu binaları satılıyor mu?

İTÜ’nün mühendislik eğitimi verilen iki kampüsünün yer aldığı tarihi Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satışı için Rektörlük tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunulduğu öne sürüldü

İTÜ'nün mühendislik eğitimi veren iki kampüsünün bulunduğu tarihi binalardan Gümüşsuyu Kışlası da Maçka gibi Balyan kardeşlerin eseri / Fotoğraf: nenerede.com

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) ait Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satışı için Rektörlük tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunulduğu öne sürüldü. 

İstanbul Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı bu iddiayı sosyal medya hesabından “SOS” başlığıyla duyurdu. İddiayı Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu da doğruladı.

 

Mücella Yapıcı.jpg
Mücella Yapıcı / Fotoğraf: İHA

 

Mimar Yapıcı Twitter hesabından “S.O.S... Değerli meslektaşlarım, okuldaşlarım ve hocalarım...İTÜ Rektörlüğü tarafından kültür varlığımız Maçka ve Gümüşsuyu binalarının fonksiyonunun değiştirilerek satışı için Anıtlar Kurulu'na başvuru yapıldığına dair bir bilgi aldım...Acilen Kamuoyunun bilgilendirilmesi...” paylaşımında bulundu.

 

 

150 yıllık iki bina da Balyan kardeşler tarafından inşa edildi

İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü (Kışlası): 1850’li yıllarda yapımına başlanan bina Abdülaziz zamanında 1862’de tamamlandı. “Muzıka-i Hümayun Kışlası” olarak da bilinen kışla, farklı zamanlarda geçirdiği onarımlarla ve ek binalarla günümüze hayli farklılaşarak ulaştı. Mimar Sarkis Balyan'ın eseri olan bina, 1920’deİstanbul Teknik Üniversitesi’nin Halıcıoğlu’ndaki binası İngilizler tarafından işgal edilince okula tahsis edildi, kurtuluştan sonra okul tamamen Gümüşsuyu Kışlası’na taşındı. Bina halen makine fakültesi olarak hizmet veriyor.

 

İTÜ GÜMÜŞSUYU.jpg
İTÜ Gümüşsuyu binası / Fotoğraf: degisti.com

 

İTÜ Maçka Kampüsü’nde yer alan İşletme Fakültesi binası ise, Maçka Silahhanesi’nin eklentilerinden biri. 1862'de Simon ve Sarkis Balyan tarafından tamamlanan yapı Cumhuriyet'ten sonra sırasıyla, Nakliye, Topçu, İstihkam ve Jandarma Okulu olarak kullanıldı. 1956'da Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen yapı daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kullanımına bırakılmıştır.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU