Kocadağ'ın "Bugün de Beşiktaş'ı oynatmamaya yönelik bir yönetim vardı" sözleri, "Beşiktaş'ın hakkı yeniliyor" iddialarını gündeme taşıdı

Lider Beşiktaş'ın Alanyaspor'u 3-0 yendiği maçın ardından asbaşkan Kocadağ'ın sözleri tartışılıyor. "Beşiktaş'ın hakkı mı yeniliyor" tartışmalarını Sinan Vardar ile Rıdvan Akar, Independent Türkçe için yorumladı

Cenk Tosun, uzun süreli sakatlığının ardından Vodafone Stadı'na golle döndü. Milli futbolcu, 11. dakikada takımı 1-0 öne geçiren golü kaydetti / Fotoğraf: AA

Süper Lig lideri Beşiktaş, 33. hafta karşılaşmasında konuk ettiği Aytemiz Alanyaspor'u 3-0 yenerek zirvedeki yerini korudu.

Dolmabahçe'deki Vodafone Stadı'nda oynanan karşılaşmada ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golleri 11. dakikada Cenk Tosun, 57. dakikada Rachid Ghezzal ve 85. dakikada Kevin N'Koudou kaydetti.

Konuk Alanyaspor'un 89. dakikada Efkan Bekiroğlu ile attığı gol ise VAR incelemesinin ardından geçersiz sayıldı.

Alınan bu sonucun ardından puanını 67'ye yükselten ve bir maç eksiği bulunan Beşiktaş, zirvedeki yerini korudu.

Müsabakanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Beşiktaş Asbaşkanı Emre Kocadağ'ın sözleri ise gecenin en çok tartışılan konuları arasında yer aldı.

Karşılaşmanın hakemi Ümit Öztürk'ün yönetimine eleştirilerde bulunan Kocadağ, "Haftalar boyunca hakem konuşmak istemiyoruz ama bugün de Beşiktaş'ı oynatmamaya yönelik bir yönetim vardı. Kazanıyor olmamız, bunu görmediğimiz anlamına gelmez. 3. bölgede yoğun pas yapan ve oynayan bir takımın haftalardır penaltı alamaması ayrı bir konu. Beşiktaş, iyi oynarsa, kendi oyununu oynarsa, her şeyi yenecek güçte, bugün de bunu göstermiş olduk" sözleriyle tartışmanın fitilini ateşledi.

 

Emre Kocadağ - AA.jpg
Emre Kocadağ / Fotoğraf: AA

 

Benzer açıklamalar daha önce birçok kez yapılmışken, en sert tepki ise Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'den gelmişti.

A Spor'a konuşan Başkan Çebi, "Beşiktaş'ın önü kesilecek, Beşiktaş'ı şampiyon yapmayacaklar" söylemlerinin dillendirildiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu konuda 2 etmen olabilir ya TFF ya da hakemler. Eğer hakemler Beşiktaş'ın önünü kesecek tarzda bir tavır ortaya koyarlarsa emin olun taş üstünde taş bırakmam, yer yerinden oynar. Umuyorum böyle şeyler olmaz! Hakemlere sesleniyorum adaletsizliğe sakın yer vermeyin. Birileri düşüyor birileri şampiyon oluyor çok daha fazla hassas olun. Tüm takımlara sesleniyorum puan almak adına futbolu kalitesizleştirmeyin. Marka değerine zarar veriyorsunuz, çıkın topunuzu oynayın.

Ligde en son 2016-17 sezonunda şampiyonluğa ulaşan siyah-beyazlılarda ligin bitimine az bir süre kala, "Beşiktaş'ın hakkı yeniliyor/yenilecek" yönündeki açıklamaları, Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Sinan Vardar ile spor yorumcusu ve yazar Rıdvan Akar, Independent Türkçe için değerlendirdi.

 

BJK-AA1.jpg
Beşiktaşlı futbolcular, attıkları golden sonra sakatlığı nedeniyle tribünde oturan Aboubakar'ın formasını açtı / Fotoğraf: AA

 

Vardar: Geçmiş yıllarla birlikte bakarsak çok ciddi 30 hatanın 14'ü Beşiktaş'a olmuş

Beşiktaş'ın kalan 9 haftaya girerken puan olarak şampiyonluk yarışındaki rakiplerinin önünde olduğunu hatırlatan Sinan Vardar, siyah-beyazlı ekibin zirve hedefiyle ilgili şunları kaydetti:

Oyun olarak rakiplerinden de iyi durumda ama futbol bu tabi. Beşiktaş'ın daha 9 maçı var. Bu hafta Erzurumspor ile oynayacak. En tehlikeli takımlar, küme düşmeye namzet olanlardır. Mesela Gençlerbirliği'ni gördük. Onun için her şey olabilir. Josef De Souza'nın bu maçta oynamaması büyük handikap olacaktır. Aboubakar'ın sakatlığı devam ediyor, bu maçta oynayamayacak ama Cenk Tosun'un sakatlık sonrası oynaması ve gol de atması Beşiktaş'a ayrıca moral verdi. Beşiktaş'ın iyi bir kadrosu var ve ligin en iyi futbol oynayan takımı.

"Kocadağ'ın Ümit Öztürk ile ilgili açıklamalarını doğru bulmuyorum"

Beşiktaş Asbaşkanı Emre Kocadağ'ın maç sonu hakemle ilgili açıklamalarını doğru bulmadığını kaydeden Vardar, "Geçen haftaki hakem mevzusu tamam. Onu ben de yazımda belirtmiştim ama bu haftaki Ümit Öztürk iyi bir maç yönetti diye düşünüyorum. Maalesef futbolda yöneticiler böyle demeçler veriyorlar" ifadelerini kullandı.

"Bu tür yorumlar taraftarı da birbirine düşürüyor"

Spor yorumcusu ve eski hakem Ahmet Çakar'ın dün akşam Twitter hesabından yaptığı, "Beşiktaş- Alanyaspor maçında futbolun doğal akışına uymayan tuhaf şeyler oluyor" paylaşımına da eleştiride bulunan deneyimli spor insanı, bu tarz iddialara şu tepkiyi gösterdi:

Bazı spor yazarları ve yorumcular da bu yönde açıklamalar yapıyorlar. Ben dün Ahmet Çakar'ın açıklamalarına cevap yazdım. Bunlar yıllardır spor kulüplerini ve taraftarları birbirine düşürdüler. Böyle yazılar yazarak aslında olmayan olaylarda yorum yapıyorlar. Burada devletin, savcıların tedbir alması şart. Bunların üzerine gideceğim. Sayın Başkan Ahmet Nur Çebi'yi de arayacağım. Bu tür insanları bu davranışlarından vazgeçirmek lazım. Hakikaten birlik-beraberlik ihtiyacı olan ülkemizde şu anda bilhassa futbolda bu tür demeçler ve yorumlar taraftarı da birbirine düşürüyor. Bu çok yanlış bir hareket. 

 

 

Bu tarz iddiaların futbol gündeminde yer almaması gerektiğini savunan Vardar, "Böyle bir şey olabilir mi? Beşiktaş'ın dün akşamki maçta direkten dönen kaç topu var ve üç tane gol atmış. Öküzün altında buzağı aramanın hiçbir manası yok. Alanyaspor maçı kazansa Avrupa kupalarına katılma şansı var. Zaten bütün deplasman maçlarını kaybettiler. İki testi vuruldu ve Beşiktaş kazandı. Böyle kesin delili olmayan bir konuda kamuya hitap ediyor, insanları yönlendiriyorsunuz. Bu tür demeçler son derece yanlış" şeklinde görüş belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Denetleme, disiplin ve hakem kurullarının bağımsız oluşturulması lazım"

Vardar, Türk futbolunda devrim yapılması gereken birçok konunun olduğunu ve bunların başında da kurulların oluşturulma şeklinin geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:

Denetleme ve disiplin kurulları oluşturulurken hep çevredeki insanlar getiriliyor. Bu yanlış. Bunların bağımsız birimler olması lazım. Aynı şey hakem kurulu için de geçerli. TFF'ye bağlı değil daha bağımsız bir şekilde kurulması lazım. Hakemler kendi aralarında bir komite yaparak değerlendirmeyi ona göre yapmalı. Çünkü bir hata olursa hakeme veya federasyona hücum oluyor. Bunun ortadan kalkması için demokratik şekilde hakemlerin kendi aralarında hakem kurulu belirlemeleri çok daha doğru olur. Çünkü bakıyorsunuz yıllardır aynı isimler. Metin Tokat, Erol Ersoy... Artık bunların emekliye ayrılıp, yerlerine daha aktif daha tarafsız insanlardan oluşturulmalı. 

Sinan Vardar, "'Beşiktaş'ın hakkı yeniliyor/yenilecek' iddialarına katılır mısınız" sorusuna şöyle yanıt verdi:

Geçmiş yıllarla birlikte bakarsak 30 hatanın 14'ü Beşiktaş'a olmuş. Çok mühim ve ciddi hatalar. Şampiyonluk kaybettiren hatalar. Burada Beşiktaş'ın federasyondaki temsilcilerinin daha dikkatli seçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Dediğim gibi kurulların bağımsız seçilmesi gerekiyor. Hatta TFF seçimlerinin daha demokratik şekilde olması en ideali. Böyle olursa bu şikayetlerin daha az olacağını düşünüyorum.

 

BJK-AA2.jpg
Ghezzal, Beşiktaş adına karşılaşmanın ikinci golünü kaydetmesinin ardından sevincini Atiba ile yaşadı / Fotoğraf: AA

 

Akar: Gören gözler bu gerçeği tespit edebiliyor

Beşiktaş'ın kalan 9 hafta sonunda şampiyonluk ipini göğüsleyip göğüslemeyeceğinin yorumlanmasının çok olanaklı olmadığını aktaran Rıdvan Akar, "Futbol bu. Beşiktaş şu an ligin en iyi futbolunu oynuyor fakat yedek kulübesi çok zengin değil. Sahada rakiplerine karşı önemli bir üstünlük sağlıyor. Türkiye'de 9 haftada çok şey değişebilir. 'Bugünden yarına Beşiktaş bu süreci yönetir ve şampiyon olur' diyemiyorum" yorumunu yaptı.

Beşiktaş cephesinden yapılan haklarının yenildiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Akar, şu görüşü paylaştı: 

Bu aslında bu sezona ait değil. Genel olarak kabul gören bir gerçek. 'Üç Büyükler' içerisinde en çok Beşiktaş'ın hakkının yenildiği konusunda Fenerbahçe'nin eski başkanı da bir açıklama yapmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Gören gözler, bu gerçeği tespit edebiliyor, bu birincisi. İkincisi ise Beşiktaş 15 haftadır penaltı atmıyor. Bu 15 haftada penaltı kullanmamasının nedeni penaltı pozisyonu olmamasından değil. Bütün yorumcular bu konuda hakkının yenildiği yönünde tespitler yapıyorlar. O zaman konuşulması gereken konu şu: Hakemler Beşiktaş'a neden penaltı vermiyorlar?... Beşiktaş'a en son penaltı veren hakem, çok uzun süre maç alamadı. Adeta bir tehditle karşı karşıya kaldı. Beşiktaşlıların bu konudaki tepkileri ve serzenişleri nedensiz değil. Biz Beşiktaşlılar, çok uzun süredir hakkımızın yendiğini düşünüyoruz.

"Türkiye'de futbol kurgusu kimi zaman Beşiktaş'a rağmen ya da Beşiktaş için düzenleniyor" diyen Akar, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bunun en basit örneklerinden biri, Caner Erkin'in Beşiktaş'ta oynadığı dönemde kamera görüntülerine bakılarak ağzının okunması suretiyle 6 maç ceza verilmesidir. Bu futbol tarihinde olmayan bir şeydir. O cezayı vermek için kuralı değiştirdiler, ceza verildikten sonra da kuralı kaldırdılar. Kural kaldırıldığı için rakip takım oyuncuları benzer küfürler ettiklerinde ve kameralara yansıdığı halde bırakın 6 maçı, doğru düzgün ceza bile almadılar. Dolayısıyla bu ve benzeri gelişmeleri birçok maç için söyleyebiliriz. Bakın Türk futbol tarihinde üst üste iki kez aynı hakemin verildiği görülmedi. Bunlar üst üste başınıza geldiğinde buradan bir sonuç çıkarırsınız. Sonuç da hakemlerin ve MHK'nın lehine olmaz.

Akar, Beşiktaş'ın bir taraftarı olduğunu ve bu iddialar karşısında izlenmesi gereken yöntemlerin de belli olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

Beşiktaş haksız yere yenildiğinde veya hakkının yendiğinde hepimiz üzülüyoruz. Ben yöneticilerin ve yönetimin Beşiktaş'ın haklarının korunması konusunda daha duyarlı davranmalarını tavsiye ediyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU