IMF: Türkiye'de yıl içinde ilave faiz artışı olabilir

Merkez Bankası'nın bu yıl faiz indirimine gitmesini beklemediğini tahmin eden IMF, yıl içinde ilave faiz artışının bile gündeme gelebileceği uyarısında bulundu

IMF raporunda  Merkez Bankası'nın 2021’de faiz indirimine gitmemesi, hatta enflasyon beklentilerinde istikrar sağlanamaması durumunda ek faiz artışına gerek duyulabileceği belirtildi / Fotoğraf: AFP

Uluslararası Para Fonu (IMF), Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı. Buna göre, IMF, 2021 küresel büyüme tahminini Ocak 2021’de açıkladığı yüzde 5,5’ten yüzde 6’ya yükseltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, Türkiye için ekonomik büyüme beklentisini ise Ocak’ta olduğu gibi 2021 yılı için yüzde 6, 2022 yılı için yüzde 3,5 olarak açıkladı.

IMF, küresel ekonomik büyümenin 2022’de yüzde 4.4 olmasını bekliyor.

Faiz indirimi beklenmiyor

IMF, Türkiye için enflasyon beklentisini 2021 yılı için yüzde 13,6, 2022 yılı için yüzde 11,8 olarak açıkladı. Kurumun 2021 yılı için cari açık beklentisi, milli gelire oranla yüzde 3,4, işsizlik oranı beklentisi yüzde 12,4 oldu.

Raporda, Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politika duruşunu sürdürmesi ve 2021’de faiz indirimine gitmemesi, hatta enflasyon beklentilerinde istikrar sağlanamaması durumunda ek faiz artışına gerek duyulabileceği beklentisi yer aldı.

Öte yandan, raporda Türkiye ile ilgili tahminlerin mart ayı başında tamamlandığı belirtildi. Bu da, tahminlerin Naci Ağbal’ın TCMB Başkanlığı’ndan alınması ve döviz kurlarında yeni bir sıçramanın öncesinde yapıldığını gösteriyor.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU