Trump'ın seçim kampanyasında "bağışçılardan bilgileri dışında defalarca para çekildi"

Seçim kampanyası, destekçilerin seçime kadar her hafta tekrar tekrar bağış yapması için bir kutucuğu otomatik işaretledi

The New York Times'a göre Donald Trump’ın yeniden seçim kampanyasında bağışçılardan vermek istediklerinin birkaç katı alındı (AFP)

The New York Times'ın haberine göre, Donald Trump'ın yeniden seçim kampanyasının bağışçılarından tekrar tekrar para çekildi. Bağışçılar, vermeye niyetlendikleri miktarın birkaç katını farkında olmadan ödedi.

Kampanya ekibi ve bağış sürecini yürüten yüklenici WinRed, bağışçıları bir kez değil seçime kadar her hafta tekrar ve tekrar katkı yapmalarını sağlayan bir seçeneğe otomatik olarak kaydetti. The Times'ın aktardığına göre, tek seferlik bağış yapmak isteyen kullanıcılar, ufak yazılmış birçok dipnotu gözden geçirmek ve otomatik olarak işaretlenmiş bir kutucuğun seçimini kaldırmak zorundaydı.

Bu durum, pek çok vakada Trump destekçilerinin banka hesaplarından beklenmedik biçimde binlerce dolar çekilmesiyle sonuçlandı ve destekçiler, bunun nedenini bile bilmiyordu.

Seçim kampanyasının 3 bin dolar (yaklaşık 24 bin TL) para tahsil ettiği Stacy'nin kardeşi Russell Blatt, the Times'a konuştu ve "Bir aldatmaca gibi hissettirdi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stacy Blatt sadece 500 dolar (yaklaşık 4 bin TL) bağışlamak istemişti ancak 30 günden kısa süre içinde bu miktar 5 kez daha çekildi. O dönemde Blatt, kanser nedeniyle bir bakımevinde kalıyordu ve ayda bin dolardan (yaklaşık 8 bin TL) daha az bir parayla geçiniyordu. Banka hesabı boşalınca kira ve kamu hizmetleri için ayırdığı çekler karşılıksız çıktı.

Stacy de Russell'dan yardım istedi ve iki kardeş para çekimlerini dolandırıcılık olarak bildirmek üzere bankalarını aradı.

Ancak hiç de yalnız değillerdi. 78 yaşındaki Victor Amelino, 990 dolarlık (yaklaşık 8 bin TL) bir bağış yapmıştı ama Trump'ın kampanyasında bu 8'e katlanarak Amelino'dan 7 bin 920 dolar (yaklaşık 64 bin 700 TL) çekilmişti.

Amelino, The Times'a "Ben emekliyim" diye konuştu:

Bu lanet paranın hepsini ödemeye gücüm yetmez.

Sonuçta Trump'ın seçim kampanyasını yürütenler, bağışçılara 122,7 milyon doları (yaklaşık 1 milyar TL) iade etti. Karşılaştıracak olursak Biden'ın seçim kampanyası 21 milyon dolar (yaklaşık 171 milyon TL) iade etti.

Trump'ın sözcülerinden Jason Miller ise bu sayılara itiraz etti.

The Times'a konuşan Miller, "Bizim seçim kampanyamız Amerika'nın çalışkan erkek ve kadınlarınca inşa edildi ve yatırımlarını el üstünde tutmak, yaptığımız her şeyden daha önemliydi" dedi.

WinRed'in başkanı Gerrit Lansing de karşı çıktı ve şirketin, tekrar bağış yapmak istediklerini doğrulamak için bağışçılara daima e-posta gönderdiğini söyledi.

Lansing the Times'a, "WinRed bağışçıların memnun olmasını ister ve müşteri desteğine çok önem verir" açıklamasını yaptı:

Bağışlar, Cumhuriyetçi Parti seçim kampanyalarının can damarıdır.

The Independent yorumları için WinRed'le iletişime geçti ancak şirket henüz yanıt vermedi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU