HDP'li Koçyiğit: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını tanımıyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin kadına yönelik şiddetti daha da arttıracağını savunan Koçyiğit, kararın ciddi sorunlar yaratacağını söyledi

Koçyiğit, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının kadın cinayetlerini artıracağını söyledi / Fotoğraf: Twitter

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin kararı kadınlar olarak tanımadıklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koçyiğit, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini anımsatarak, "Bu kararı kadınlar olarak tanımadığımızı ve bu kararın Türkiye'de yaşayan her bir kadının yaşam hakkı ihlali başka olmak üzere bütün temel haklarını ihlal edecek, geriye götürecek bir uygulama olduğunun altını çizmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin kadına yönelik şiddetti daha da arttıracağını savunan Koçyiğit, kararın ciddi sorunlar yaratacağını söyledi.

“Cezaevleri eza evlerine dönmüş durumda"

Kovid-19 sürecinde cezaevlerinde yaşanan gelişmelere değinen Koçyiğit, "Şu anda cezaevleri eza evlerine dönmüş durumda. Cezaevindeki bütün mahpusların yaşam hakları dahil olmak üzere sağlık, güvenlik hakları ihlal ediliyor" dedi.

Koçyiğit, cezaevlerindeki bütün tutuklu ve hükümlülere yaşına, hastalığına bakılmaksızın Kovid-19 aşısı yapılması gerektiğini söyledi.

“Bunun bir ayrımcılık olduğunu ifade etmemiz gerekiyor"

Kovid-19 vakalarındaki artışa ve bu nedenle alınan önlemlere değinen Koçyiğit, "Lokantalar ramazan ayında yeniden paket servise başlayacaklar. AKP, eve ekmek götürmek için işyerini açan, işe giderken bir tas çorba içmek için lokantaya oturanlara 'Siz risklisiniz, bulaş kaynağısınız' diyor ama teravih namazına gidenlere 'Sizin için böyle bir sorun yok' diyor. Bunun bir ayrımcılık olduğunu ifade etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

kadinlar.png
HDP Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulundu / Fotoğraf: HDP

 

HDP Kadın Meclisi İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’a başvurdu

Öte yandan HDP Kadın Meclisi, dün İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulunmuştu.

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, “Kadınlar günlerdir sokakta. İstanbul Sözleşmesi feshedilmedi. İstanbul Sözleşmesi’nden hukuken de, kadınlar ve toplum nezdinde de geri adım atılmadı, AKP Genel Başkanı çıktı bu sözleşmeden, ama hala Türkiye bu sözleşmenin bir tarafıdır” demişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU