CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka: İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını tanımıyoruz

Nazlıaka, sokak sokak gezerek tüm kadınlarla, tüm eşitlikçi erkeklerle konuşacaklarını sözleşmenin ne olduğunu anlatacaklarını bildirdi

Fotoğraf: AA

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "İstanbul Sözleşmesi kadınların can simididir, onun için fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız" dedi.

Partisinin Arsuz İlçe Başkanlığı yeni binasının açılışını yapan Nazlıaka, burada İstanbul Sözleşmesi'ne değindi.

"İstanbul Sözleşmesi kadınların can simididir, onun için fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız" diyen Nazlıaka, şöyle konuştu:

Göreceksiniz, 1 Temmuz'a kadar çekilme kararıyla ilgili bir sürecimiz var. Avrupa Konseyi 90 gün süre veriyor ülkelere. Biz o güne kadar sokak sokak gezeceğiz tüm kadınlarla, tüm eşitlikçi erkeklerle konuşacağız, bu sözleşmenin ne olduğunu anlatacağız. İnanıyoruz ki mutlaka başaracağız. Çünkü kadınları karşısına alanlar,i aslında ne büyük bir hata yaptıklarının farkında değiller. Biz, kadınlar olarak, örgütlü gücümüzle yürek yüreğe, omuz omuza mücadele edeceğiz ve mutlaka kazanacağız.

Türkiye ayrıldı

Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden son birkaç yıldır ayrılacağı konuşuluyordu.

Kadın hakları aktivistleri ve kadın örgütleri sözleşmeden Türkiye'nin ayrılmaması konusunda kampanya yürütüyor, çeşitli eylemler düzenliyordu. 

Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından destekleniyor ve taraf devletleri hukuki olarak bağlıyordu.

Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesiydi. 

Tarafların sözleşme kapsamında vermiş oldukları taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu GREVIO tarafından izleniyordu. 

"Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da düzenlenen Avrupa Konseyi 121. Bakanlar Komitesi Toplantısı'nda dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanmıştı.

Sözleşmeye ilişkin kanun tasarısı, 24 Kasım 2011 Tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin mutabakatıyla yapılan açık oylamada 1 çekimser, 246 milletvekilinin oyu ile kabul edilerek yasalaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, adı geçen sözleşmenin "9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3. maddesi gereğince karar verildiği" kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU