Yiğit Bulut: Piyasalar yeni MB Başkanı'nı sevdi, vatandaş 11 milyarlık döviz sattı

Piyasalardaki dalgalanmanın sona erdiğini savunan Bulut, "Dolarizasyonun bel kemiği çatladı" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, CNN Türk'te katıldığı programda ekonomi gündemine ilişkin açıklamalada bulundu.

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesiyle birlikte piyasada oluşan dalgalanmaların hızla yavaşlamaya savunan Bulut, vatandaşın spekülasyonun önüne geçmek için 11 milyarlık döviz sattığını öne sürdü.

Bulut "MB Başkanı'nı aradım, satış oldu mu diye sordum. MB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı. Vatandaş tabiri caizse şunu dedi, "Türkiye'ye çok saldırıyorlar, siz bir durun kenarda biz bu işi hallederiz" ifadelerini kullandı.

Bulut şöyle devam etti:

Dolar 8 lirayı aşağı doğru kırmaya çalışıyor. Spekülatif atak ve dalgalanmalar geçecek demiştik. Piyasalar Merkez Bankası Başkanı'nı sevdi. Enflasyonist para politikalarını uygulamayacağını, piyasaları öldürmeden, enflasyon hedefini düşürmenin hedef olduğunu MB başkanı söyledi. Çok teknik terime boğmadan şunu söyleyelim. Sıkı para politikasından bazıları hoşlanır bazıları hoşlanmaz. Olağanüstü toplantı yapılmayacak, olağanüstü toplantı kararı alınmayacak. Bir kısım medya ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Bir kısmı Londra'dandı bunların. Yerli ve yerel medya destek verdi ve bu durumu çok iyi anlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dolarizsyonun bel kemiği çatladı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına vatandaşın 11 milyar dolarlık döviz satarak karşılık verdiğini öne süren Bulut, "Bu çok önemli bir karşılık. Dolarizasyonun bel kemiği çatladı, dedolarizasyon başladı demiştim, 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu çağrıların etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız varlık barışına katılın, yastık altı kıymetlerinizi sisteme katın dedi" dedi.

Piyasalardaki dalgalanmanın da sona erdiğini söyleyen Bulut, "Bu dalgalanma bugün itibarıyla bitti. Bugün itibarıyla özellikle Türkiye'de bu işin artık kapandığını, önümüze bakmamız gerektiğini söylüyorum" dedi.

"5 maaş alıyor iddialarına yanıt"

Muhalefetin "5 maaş alıyor" iddialarına da yanıt veren Bulut şunları kaydetti:

3-5-10 maaş diye eleştiriler var. Benim için söylüyorlar. Bunları ispatlayamayanlar şerefleriyle imtihan edilirler. Bunun ispatını kamuoyuna sunmak zorundasınız. Yeni bir dünya düzeni ortaya çıkıyor, gelin bunu tartışalım. ABD'de bugün Google BM'den de NATO'dan da daha güçlüdür diye tartışılıyor. Bunları artık geçelim ve dünya düzeninde neyin nasıl şekillendiğini görmemiz çok önemli. Yeni dünya düzeni ve yeniden şekillenen bir dinamik var. Tartışmayı bir üste taşıyıp bunları tartışalım.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU