Futbol gündemi 1959 öncesi şampiyonluklarla gerildi... Metin Sipahioğlu, Yusuf Günay ve Aziz Yıldırım, karşılıklı suçlamalarda bulundu

Türkiye'de futbolseverler, 1959 öncesi şampiyonlukları tartışıyor. Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Metin Sipahioğlu, Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ve sarı-lacivertli kulübün eski başkanı Aziz Yıldırım karşılıklı açıklamalarda bulundu

Metin Sipahioğlu - Yusuf Günay - Aziz Yıldırım / Fotoğraf: fenerbahce.org-AA

1959 öncesi lig şampiyonlukları konusu, milli maç arasının bitmesinin ardından Süper Lig'i yeniden kaos ortamına getirdi. 

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Metin Sipahioğlu, Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ile sarı-lacivertli kulübün eski başkanı Aziz Yıldırım, yaptıkları sert açıklamalarla gündeme damga vurdu.

Sipahioğlu, FB TV'de katıldığı canlı yayında kendilerini eleştiren Galatasaray Kulübü yöneticileri için sert ifadeler kullandı.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'in sarı lacivertli ekibin 1959 öncesi şampiyonluklara ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu'na yaptığı başvuruya dair açıklamalarına cevap veren Metin Sipahioğlu, 9 şampiyonluk konusunda daha önce herhangi bir resmi başvurularının olmadığını söyledi ve ilk kez resmi bir başvuruda bulunduklarını söyledi.

Sipahioğlu ayrıca 1959 öncesi şampiyonluklar konusunda Beşiktaş'ın da hakkı olan ve alması gereken 5 şampiyonluğu olduğunu öne sürdü.

Galatasaray Başkanı ve yöneticilerinin açıklamalarına cevap vermek için derbiden sonra yayın yaptıklarını hatırlatarak Cengiz'in kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ileri süren Sipahioğlu, "Bilgisizce konuşuyor. Artık art niyet seziyoruz. Bugün yine bilgi ve belgelerle kanıtlarımızı sunacağız. Bugün yine mecburiyetten kullanmak zorunda kalacağımız üslup için kamuoyundan özür diliyorum. Benim iki katı yaşımdaki Galatasaray Kulübü Başkanı'na cevap vermek benim hiç istemediğim bir yer ama onlar bu açıklamaları yapmaktan utanmıyorsa biz de çıkarız bunlara cevap veririz" dedi.

 

 

Sipahioğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Fenerbahçe Kulübü'nün kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti'ni tek cumhuriyet olarak gördüğü ortadadır. Hangi kulübünse cemaatlerin, tarikatları yanında gezindiği, bir cemaat liderinin 'Onları dualarla, himmetlerle ayağa kaldırmamız gerek' dediği kulüp biz değiliz. Şampiyonluk posterlerinden FETÖ'cü isimleri çıkaran Fenerbahçe değildir sayın Mustafa Cengiz. Burası Fenerbahçe Cumhuriyetidir. Bu bir metafordur.

"Devletimizin kurumlarını yalan beyanlarla meşgul etmeyin"

2013 yılında Galatasaray kulübünün 'Tek krallık Galatasaraylılık' şeklinde pankartı var. Biz de çıkıp 'Galatasaray cumhuriyeti tanımıyor, krallıkla yönetilmek istiyor' mu diyelim? Akıl yaşta değil baştadır. Biz bunu yapmayız. Galatasaray sürekli yalan beyanlarla devletimizi meşgul etmeye çalışıyor. Son maçta da savcılara ve adaletimize başvurdular. Devletimizin kurumlarını bu boş ve yalan beyanlarla meşgul etmeyin.

"Fenerbahçe ile devletimizi karşı karşıya getirmeye yönelik açıklamalara cevap vermek zorunda mıyız?"

Galatasaray Başkanı ve yöneticilerinin her hafta Fenerbahçe ile devletimizi karşı karşıya getirmeye yönelik açıklamalarına cevap vermek zorunda mıyız? Fenerbahçe Cumhuriyetinin veya Fenerbahçe Kulübünün geçmişi tertemizdir. Şampiyonluk posterlerimiz de her yerde eksiksiz asılıdır.

"1959 yılı öncesi şampiyonluk başvurumuz bir kulüp politikasıdır"

1959 yılı öncesi şampiyonluk başvurumuz bir kulüp politikasıdır. 5-6 yıl önce eski başkanımız Aziz Yıldırım döneminde kulüpte bir komite kuruldu. Şekip Mosturoğlu komitenin başındaydı. Ben de kulüp üyesi olarak bu komitede görev almıştım. Yani bu çalışmalar sadece bizim dönemimizde değil, daha önce gündeme gelen bir kulüp politikasıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Suyun karşı tarafındakiler her zaman kollandıkları için hak arama çabamızı anlayamazlar"

Bu başvurunun gündem değiştirmek, müflis tüccar benzetmesiyle ilgili de açıklamalar var. Biz göreve geldiğimiz zaman da bu başvuru için kararlıydık. İlk 2 sene iletişim çalışması yapacağımızı, ardından da hukuki başvurumuzu yapacağımızı söylemiştik. Hukuki başvurumuzu da yaptık. Başarılı veya başarısız olduğunuz dönemde başvurmakla ilgisi yok. Haklıysanız her zaman başvurabilirsiniz. Suyun karşı tarafındakiler hiçbir zaman haksızlığa uğramadıkları, her zaman kollandıkları için zamandan bağımsız hak arayışına girme çabamızı anlayamazlar.

"Türker Aslan ve Haluk Ulusoy gibi isimlerle Türk futbolu nasıl dönemlerden geçmiş görüyoruz"

Galatasaray'da Divan Kurulu Başkan Adayı olmuş Türker Aslan, aynı beyanı yaptı. Daha önce aynı başvuruyu yaptılar reddettik, yeni ne belge çıkmış da başvuruyorlar demiş. Türker Aslan ve Haluk Ulusoy gibi isimlerle Türk futbolu nasıl dönemlerden geçmiş görüyoruz. Ortada bir gerçek var. Fenerbahçe Kulübü'nün konuyla ilgili hiçbir kuruma resmi başvuru yapmamıştır. Ne TFF'ye, ne tahkime, ne TBMM'ye... Kulübümüzün yaptığı bu başvuru, ilk resmi başvurumuzdur. Muhteşem bir başvuru yaptık. Alper Pirşen ve ekibine teşekkür ediyorum. Daha önce yaptığımız bir başvuru belgesi çıkarsınlar. Çıkaramazlar. Özür de beklemiyoruz çünkü daha önceki iddialarını çürüttüğümüzde sesleri çıkmadı. Birim başvurumuz yok ki ret cevabı alalım.

"Dönemin Tahkim Kurulu Başkanı, yangından mal kaçırır gibi 1959 öncesini sildi"

Haluk Ulusoy döneminde yıldız hesabı yapıldı. 1959 öncesi şampiyonluklar hiçe sayıldı. Dönemin Tahkim Kurulu Başkanı, yangından mal kaçırır gibi 1959 öncesini sildi. Şimdi yaptıkları açıklamalarla da itirafçı oluyorlar. Galatasaray da verdiği dilekçeyle 1959 öncesi şampiyonlukları kendisinin saydırmadığını itiraf ediyor.

"Beşikaş'ın 5 şampiyonluğu daha var"

Beşiktaş'ın aldığı şampiyonluklar haklı ama Fenerbahçe'nin başvurusu haksız diyorlar. Avrupa kupaları 1955'te başlamış. Ondan önce UEFA yok zaten. O zaman bütün ülkeler 1955'Ten önceki şampiyonlukları saymasın. Böyle saçma şey olur mu? Beşiktaş'a 1959 öncesi iki şampiyonluk haklı olarak verildi. Bizce Beşikaş'ın 5 şampiyonluğu daha var. Beşiktaş'ın başvurusu kolayca kabul edilmiş. Bu sebeple de 1959 çizgisi esnektir ve daha da aşağı inecektir.

"Galatasaray diye bir kulüp çıkacak ve 40 yıl çöpe atılacak"

İtalya'da 1921/22 yılında federasyon içinde bir ayrım oluyor. İki farklı turnuva yapılıyor. Bugün İtalya iki şampiyonluğu da tanıyor. Arjantin'de hala açılış ve kapanış ligi var. Bizde her zaman değil ama zaman zaman aynı takvim liginde düzenlenmiş. Bu ulusal turnuvalara katılan takımlara enayi diyelim o zaman. Galatasaray diye bir kulüp çıkacak, başkan bazında böyle bir dilekçe verecek ve 40 yıl çöpe atılacak.

"Biz mi hırsızız siz mi hırsızsınız?"

Sayın Mustafa Cengiz, kim hırsız? 1923'ten itibaren bizzat TFF'nin oynattığı, büyük efsanelerin, Metin Oktayların, Gündüz Kılıçların, Lefterlerin oynadığı bu şampiyonlukları sırf bir şampiyonluğunuz var diye katletmeye çalıştınız. Daha önce yaptınız. Artık iletişim çağındayız. Sizin dışınızda buna itiraz eden yok. Türkiye'nin geneli bu şampiyonlukların haklı olarak kazanıldığını düşünüyor. Biz mi hırsızız siz mi hırsızsınız?

 

Yusuf Günay-AA.jpg
Yusuf Günay / Fotoğraf: AA

 

Yusuf Günay: Başarısızlıkları örtmek ve gündemi değiştirmek adına TFF'ye başvuruldu

1959 öncesi şampiyonlukları hakkında GS TV'de açıklamalarda bulunan Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay, Fenerbahçe yöneticisi Metin Sipahioğlu'nun açıklamalarına Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın sözleri üzerinden yanıt verdi.

Sipahioğlu'nun açıklamaları için "Türk sporundaki kalitenin bu seviyeye düşmesi beni ziyadesiyle üzdü. Bir yönetici çıkıp da büyük bir kulübe karşı böyle konuşmamalı" diyen Günay, şu ifadeleri kullandı:

Fenerbahçe camiası ayrıdır, yönetimi elbette ayrıdır. Başkanımız göreve geldiğinde rakibe saygı kendine saygı sözlerini kullandı. Bu süreç içinde rakip camialarımıza asgari saygıyı göstererek hareket ettik. Ali bey göreve geldiğinde 'Türk sporu için yeni bir dönem başlayacak' dedi. Biz de buna göre teyakkuza geçeceğimizi düşündük. Gelinen nokta itibariyle, sahadaki başarısızlıklar Türkiye'yi yeni bir gündemin içine itti. Hem genel başarısızlıklar hem iki kulüp arasındaki sonuçlar Fenerbahçe'yi bu noktaya getirmiş durumda. Gerçekten başarısızlıkları örtmek ve gündemi değiştirmek adına TFF'ye bir başvuruda bulunuldu. 

Galatasaray'ın VAR öncesi ve sonrasındaki sezonda şampiyon olarak rakibine üstünlük sağladığını ve sarı-lacivertlilerin TFF'ye yaptığı başvuruyu başta ciddiye almadıklarını söyleyen Günay, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haksız, meşru değil, hukuki değil. Bu başvuruyu aslında ciddiye almadık. Haksız, meşru değil, hukuki değil. TFF'ye yapılan başvuruda, bir konu yetki, şekil, amaç ve konu itibarıyla hukuka uymamaktadır. TFF Tahkim Kurulu bir karar vermiş. Aynı konunun tekrar gündeme getirilmesi, hukuka uygun olmadığı halde, bu spordaki kardeş ve barışı bozucu bir etki yaratır... 90 yıl önceye giden, düzeni, sürekliliği olmayan, iki ayrı şampiyon çıkarabilecek turnuvaların sonuçlarını 90 yıl sonra bugüne etki etmesi tasarrufunda bulunamazsınız. 

"Galatasaray'ı bir terör örgütüyle yan yana kullanması, son derece üzüntü verici"

"Fenerbahçe yöneticisinin Galatasaray camiasına yönelik sözleri son derece yanlış, asla kabul edilemez, sorumluluk sahibi bir kişinin ağzından çıkamayacak sözlerdir" diyen Günay'ın açıklamaları şöyle:

Ülke için üzüntü verici bir durumdur. Metin Sipahioğlu'nun Galatasaray'ı bir terör örgütüyle yan yana kullanması, son derece üzüntü verici. Bu şekilde sorumsuzca Türkiye'nin önde gelen en büyük sivil toplum kuruluşuna ithamda bulunmak asla kabul edilebilir şey değil. Bizi mecbur bıraktılar, bu şekilde savunma yapmaya. Kast ettiği terör örgütüyle iltisaklı kişiler kimlermiş. Hiçbir başkanımız böyle bir söylemde bulunmadı. 

 


"Bir-iki sporcudan kaynaklanan iftiraların atılması kimseye fayda sağlamaz"

Günay, yayın esnasında Ali Koç'un 2018'deki "Ben kötü niyetli biri olsam, o savcıları polisleri ben mi kulübe üye yaptım. Ben mi onlarla maç yaptım, tavla oynadım" sözlerinin ekrana getirilmesinin ardından, şu ifadeleri kullandı:

'Galatasaray Spor Kulübü terör örgütüyle iltisaklıdır' diyen birisinin Türkiye'de yöneticilik yapmaması lazım. Bir-iki profesyonel sporcudan kaynaklanan iftiraların atılması, hiçbir şekilde kimseye fayda sağlamaz. Bunlar çok yakışıksız şeyler. 

"Tahkim kararlarının yargıya kapalı olduğu Anayasa'da hükme bağlandı"

Günay, Fenerbahçe'nin başvurusunun reddedilmesinin Tahkim Kurulu tarafından reddedildiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

Anayasa'nın 59. maddesine 3. fıkra eklendi. Spor Federasyonları üzerinde, Tahkim Kurulu görüldü. Tahkim kararlarının yargıya kapalı olduğu Anayasa'da hükme bağlandı. Bir konu Tahkim'de karara bağlandıktan sonra yeniden o kurula bir başvuru olamaz. Bu Anayasa'nın 59. maddesinin 3. fıkrasında var. Beşiktaş'ın 1956-57-58 öncesi şampiyonlukların ulusal lig şampiyonu olamayacağı hükme bağlanmış. 2002 yılında Tahkim Kurulu, 1956 öncesinde yeni bir şampiyonluk addedilmeyeceğini hükme bağlanmış durumda.

"Ciddi bir travmayla karşı karşıyalar"

Mevcut durumla ilgili, "Rekabette geri kalmanın çaresizliği" sözlerini kullanan Günay, şu değerlendirmeyi yaptı:

Futbola bir kalite gelecek diye düşünürken bunun tam tersi oldu. Rekabete kalite gelecek dediğimiz yerde geldiğimiz nokta burada... Geçmiş defterleri karıştırmak bundan dolayı. Sahadaki başarısızlığın oluşturduğu psikolojik bir durum var. Fenerbahçe yöneticisi genç kardeşimizin konuşmasında bu anlaşılıyor. Ciddi bir travmayla karşı karşıyalar. Galatasaray Spor Kulübü'ne ve başkanına bu hakaretlerin hiçbiri karşılıksız kalmayacak. Hukuki başvurumuzu yapacağız. Bir söz vardır. Camdan köşkte oturuyorsanız komşunuza taş atmayacaksınız. 

 

Aziz Yıldırım-AA.jpg
Aziz Yıldırım / Fotoğraf: AA

 

Aziz Yıldırım: Fetullah Gülen'in kimin şampiyon olması için dua ettiği ortadadır

Fenerbahçe'de 20 yıl başkanlık yapan Aziz Yıldırım da A Spor'a verdiği röportajda Fenerbahçe ile Galatasaray arasında süren 28 şampiyonluk polemiği hakkında konuştu.

3 senedir sustuğunu ancak artık konuşma vaktinin geldiğini söyleyen Yıldırım, şunları aktardı:

Galatasaray Kulübü Aziz Yıldırım üzerinden Fenerbahçe'ye savaş açma yoluna gitti. Ben Fenerbahçeli değilim, Fenerbahçe'nin kendisiyim. Ben Fenerbahçe için hapis yattım.

Sarı-kırmızılı kulübün kendisinin sözleriyle Fenerbahçe'ye yanıt vermesini eleştiren Yıldırım, şöyle konuştu:

1959'dan bu yana Beşiktaş'ın iki şampiyonluğu sığmıyor dedim. Fenerbahçe'nin 28 şampiyonluğunu 2017'deki konuşmamda söyledim. Galatasaray'ın burada yapması gereken bu parayı Fenerbahçe alsın mı almasın mı kavgası yapması lazım. Yoksa Fenerbahçe şampiyon olmuşsa bunların müracaatını yapıyorsun, federasyon da tabii ki bunu tasdik edecekler. Buradaki ince nokta aradaki fark şampiyonluğu getirip de yayın haklarından alacak mı almayacak mı? Galatasaray'ın itiraz etmesi gereken budur. Onların zekaları yetmiyor. İnce nokta, eski şampiyonluk yayın hakkından pay alınacak mı? Galatasaray buna itiraz etmeli. 

2014'te, TFF'ye müracaat etmek üzere bir çalışma grubu oluşturduklarını ve bunu kongrede söylediğini belirten Yıldırım, "Kaba olarak düşünürsen, benim zekamı ölçemediğin için, anlamıyorlar. 2 şampiyonluk sığmıyor diyorum, niye diyorum, yayın payı hakkında diyorum. 2014'te çalışmayı başlattık. Reddedilme olsa ben bu hazırlığı yapar mıyım? Yalan söylüyorlar, yalan" yorumunu yaptı.

"Hiçbir zaman müracaat etmedim, ret falan yok" 

1959 öncesi şampiyonlukları konusunda yayın hakları için itiraz ettiğini dile getiren Yıldırım, eski Tahkim Kurulu Başkanı Türker Aslan'ın beyanlarıyla ilgili de görüş bildirdi:

Bugün Türker Aslan'ı dinledim, 'Biz karar verdik. Müracaat reddedildi' diyor. Yalan söylüyorlar. Ben hiçbir zaman müracaat etmedim. Ret falan yok. Hafızalarında geçmiş yok. Sen Beşiktaş adına nasıl karar verdin? Zaten benim konuşmam 2017'de. Bursa'nın şampiyonluğundan da bahsettim.

"FETÖ'nün yaptığı gibi konuşmamı kesip doğramışlar"

"Bugün Galatasaray TV'yi izlerken Galatasaray adına utandım" diyen Yıldırım, sarı-kırmızılı camiayı FETÖ tekniği uygulamakla suçladı:

Montaj yapıp, FETÖ'nün yaptığı gibi konuşmamı kesip doğramışlar sonra da 'Aziz Yıldırım böyle böyle dedi' diyorlar. Beni içeriye çekmesinler. Ben Fenerbahçe'nin haklı olduğu tüm davalarda Fenerbahçe'nin yanındayım. Bunu Galatasaray camiasını kafasına soksun. Galatasaray şampiyon olsun diye dua eden adamı biliyoruz. Fetullah Gülen'in kimin şampiyon olması için dua ettiği ortadadır. Kamuoyu biliyor. Ben bunlarla Türkiye'de mücadele eden ilk kişiyim. Ben ve yönetici arkadaşlarım... Yolsuzluk mu yaptım, şike mi yaptım? Hayır! Hepsi tespitli... Bu ülkeyi ele geçirmek için FETÖ operasyon yapmıştır. Şike davası, Casusluk, Ergenekon, Balyoz ile bu ülkeyi ele geçirmek istediler.

Mustafa Cengiz'in "Fenerbahçe Cumhuriyeti" eleştirilerine de yanıt veren Yıldırım, sarı-lacivertli taraftarlara şöyle seslendi:

Biz bunu sporun cumhuriyeti olarak söyledik. Bu ülke tabii ki Türkiye Cumhuriyeti'dir. Fenerbahçeliler bölünmesinler. İdare edenler de akıllı strateji uygulasınlar ve çalışsınlar. Onlara mesajım bu.

 

Independent Türkçe, A Spor 

DAHA FAZLA HABER OKU