Amerika'da gezginleri yıllardır korkutan "karanlık gözcüler" kim?

Gezginler, uzun ve cübbeli siluetlerin gökyüzünden kendilerine baktığını düşünüyordu

San Francisco şehrindeki Golden Gate Köprüsü'nde görünütlenen gölge figür (Brocken Inaglory / Wikimedia)

"Karanlık gözcüler" ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki dağlarda yürüyüşçüleri 300 yıldan fazla süredir korkutuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletin kıyısında yer alan Santa Lucia dağlarındaki gezginler, yıllardır uzun ve cübbeli siluetlerin gökyüzünden kendilerine baktığını düşünüyordu.

1700'lerde Amerika'daki İspanyol işgalciler bu figürlere "karanlık gözcüler" (Los Vigilantes Oscuros) adını takmıştı.

Amerikan folklorunda bir efsaneye dönüşen gözcülerin varlığını ünlü yazar John Steinbeck de kaleme almıştı.

Yazarın kısa hikayelerinin yer aldığı ve 1938'de yayımlanan Uzun Vadi kitabındaki Kaçış öyküsünde, karakterlerden biri bir dağın tepesinden kendini izleyen siyah bir gölge görünce donakalır. Steinbeck'in "Ama hızlıca gözlerini kaçırdı çünkü bu karanlık gözcülerden biriydi" diye anlattığı karşılaşmada gözcülere dair şunlar söylenir:  

Kimse gözcülerin kim olduğunu ya da nerede yaşadıklarını bilmiyordu. Zaten onları görmezden gelmek ve hiç ilgilenmemek daha iyiydi.

Peki bu figürlerin oluşmasının bilimsel açıklaması nedir?

Santa Lucia'daki zirvelerde görünen gölgeler, aslında yürüyüşçülere ait. Yoğun sis ve düşük irtifadaki bulutlar arttığında Güneş yürüyüşçünün arkasından vuruyorsa kişinin gölgesi bulut ve sis yığınına yansıyabilir. Bu yansıma bir görsel illüzyon yaratarak kişinin gölgesini devasa bir şekilde bulut ve sisin üzerinde görmesine yol açar.

"Brocken hayaleti" olarak Alman folkloruna da giren bu illüzyonda gölgelere sıklıkla bir hale de eşlik ediyor. Sis veya bulutların içindeki yağmur damlacıklarına ulaşıp burada kırılan Güneş ışıkları, gölgenin etrafında gökkuşağı renginde bir hale oluşturuyor.

Yürüyüşçü Carol Purcell, İskoçya'daki Bidean nam Bian dağında da benzer bir olayla karşılaşmıştı.
 


Benzer bir olay uçak yolculuklarında da görülebilir. Güneş ve bulutların arasına giren yolcu uçaklarının, aşağıdaki bulutlarda gökkuşağı halesinin eşlik ettiği sıradışı büyüklükte bir gölgesi oluşabilir.


Independent Türkçe, Live Science, SFGate

DAHA FAZLA HABER OKU