Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi'nde konuştu: Kuruluşumuzu, uluslararası örgüt olarak adlandırmanın vakti geldi

Erdoğan açıklamasında, "Dünyamızın karşı karşıya kaldığı değişimler Türk Konseyi gibi işbirliği yapılarının önemini daha da arttırıyor" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne canlı bağlantı ile katılarak açıklamalarda bulundu.

Türk Konseyi'nin, birlik ve beraberliğin göstergesi olduğını ifade eden Erdoğan, "Dünyamızın karşı karşıya kaldığı değişimler Türk Konseyi gibi işbirliği yapılarının önemini daha da arttırıyor" dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışma ve anlaşma sürecine de değinen Erdoğan, "44 gün süren destansı mücadele sonrasında 30 yıllık işgal son bulmuştur. Kolay değil. Her şeyden önce Dağlık Karabağ bölgesinde 67 camiden 63'ü yıkılmış, kiliseler de tarumar edilmiştir. 1918'de Azerbaycanlı kardeşlerimizin uğradıkları katliamın anıldığı gündür. Hiçbir zaman bizler Hocalı katliamını bir kenara koyamayız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Karabağ konusunda Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, Ramazan Bayramı sonrası Karabağ'daki Şuşa şehrini de ziyaret edeceğini belirtti.

"Kıbrıs Türklerini hak ettiği konuma getireceğimize inanıyorum"

Erdoğan konuşmasında, Kuzey Kıbrıs konusuna da değindi.

"Kıbrıs Türkleri ile dayanışma sergilememiz kardeşliğimizin gereğidir" diyen Erdoğan, "Güç birliği yaparak Kıbrıs Türklerini hak ettiği konuma getireceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Türk Konseyi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan şunları kaydetti:

12 yıllık süreç içinde kurumsallaşmasını tamamlayan Türk Konseyi'nin uluslararası itibarı da yüksektir. Artık Konseyimizi uluslararası örgüt olarak adlandırmanın vaktinin geldiğine inanıyorum. Bu konudaki kararı Türkiye'deki zirvede almayı ümit ediyoruz. Başka ülkelerde konseyimizle işbirliği yapmak isteğini dile getiriyor. 3. ülkelerle işbirliğine dair kategorileri belirlemek maksadıyla yapılan çalışmanın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Aziz İstanbulumuzdaki yeni binanın konseyimize hayırlı olmasını diliyorum. Siz kardeşlerimi Haziran ayında düzenleyeceğimiz Antalya Diplomasi Formu'na özellikle davet ediyorum. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU