Türkiye'nin 2022 Dünya Kupası Elemeleri performansı, EURO 2020 için umut verdi... Domaç: Avrupa Şampiyonası'nda daha iyi bir milli takım izleyeceğiz

2022 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki performansıyla dikkatleri üzerine çeken Türkiye, EURO 2020 finalleri öncesi umut verdi. Spor yorumcusu Haldun Domaç A Milli Takım'ın son durumunu ve haziran ayındaki finalleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye A Milli Futbol Takımı, bu akşam Letonya'yı da yenerek 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'ni 3'te 3 ile tamamlamak istiyor / Fotoğraf: AA

Dünya futbolunun milli takımlar düzeyindeki en prestijli organizasyonu olan ve 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası için eleme turlarındaki performansıyla beğeni toplayan Türkiye, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020- Geçen sene oynanması gerekiyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Organizasyonun ismi değiştirilmedi. Bu yıl haziranda başlaması planlanıyor) öncesi umut dağıttı. 

2022 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki son maçında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Letonya'yı konuk eden Türkiye, sahadan 3-3 eşitlikle ayrıldı. 

Türkiye, G Grubu'nda oynadığı ilk maçında Hollanda'yı 4-2, ikinci müsabakada ise Haaland, Sörloth ve Odegaard'lı Norveç'i 3-0 mağlup ederek organizasyona iyi bir başlangıç yapmıştı. 

Uluslar Ligi sonrası moraller düzeldi

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri'ne Şenol Güneş yönetiminde başlayan ay-yıldızlılar, Fransa ve İzlanda ile liderlik mücadelesi verdiği H Grubu'nda oynadığı 10 maçta 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak ikinci oldu ve finallere katılmaya hak kazanmıştı.

Grubunda oynadığı maçlarda sadece İzlanda'ya yenilen A Milli Takım, oynadığı futbol ve sahadaki mücadelesiyle "Altın jenerasyon"un yakalandığını ve gelecek için umut veren bir serüvene başladığının sinyallerini verdi.

Son olarak UEFA Uluslar B Ligi'nde Macaristan, Sırbistan, Rusya ile mücadele eden ve grup liderliği parolasıyla yola çıkan Türkiye, oynadığı 6 maçta 3 beraberlik, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyet alarak beklentilerin altında kaldı.

Alınan bu sonuçların ardından 3. Grup'ta son sırada yer alan Şenol Güneş'in öğrencileri, C Ligi'ne geriledi.

Uluslar Ligi'ndeki başarısız sonuçların ardından Türkiye A Milli Futbol Takımı, haziran ayında başlayacak EURO 2020 finalleri öncesindeki en zor sınavlarından Hollanda ve Norveç maçlarından galibiyetle ayrıldı. Ay-yıldızlılar, son maçında Letonya ile berabere kalsa da gelecek için umut vadetti.

Sadece maçlarda alınan skorlar değil milli futbolcuların kendinden emin oyunu da izleyenleri EURO 2020 finalleri ve 2022 FIFA Dünya Kupası için heyecanlandırmaya yetti.

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Türkiye'nin Letonya sınavını ve haziran ayındaki EURO 2020 finalleri öncesi A Milli Takımın durumunu Independent Türkçe için yorumladı.
 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

Domaç: Avrupa Şampiyonası'nda daha iyi bir milli takım izleyeceğiz

Türkiye, Dünya Kupası Elemeleri öncesi boy gösterdiği UEFA Uluslar Ligi'nde küme düşerek C Ligi'ne gerilemişti.

Burada elde edilen kötü sonuçların nedenlerine bakılması gerektiğinden bahseden Domaç, şu noktaya dikkat çekti:

En büyük hatamız tırnak içinde söyleyeyim, 'Gayrı ciddi' davranmamız oldu. Bunu şu manada söylüyorum: Evimizde 2-0 yenildik ve orada oynattığımız oyunculara baktığımızda ilk tercih olacak isimler değillerdi. Şenol Hoca, 'Uluslar Ligi çok da önemli bir turnuva değil' gözüyle baktı. Disiplinle ilgili o noktada bir sorunumuz oldu. Olaya yaklaşım disiplini açısından söylüyorum. Sonrasında toparlamaya çalıştık ama son maçta Macaristan'a karşı istediğimizi elde edemedik. Uluslar Ligi, tamamen bizim bakış açımızdan kaybedilmiş bir maceradır. 

"Oyuncuların çoğunun 'Dört Büyükler' içinden olmaması, taraftar bazlı bir kutuplaşmanın önüne geçti" 

A Milli Takımın mevcut kadrosundaki futbolculara bakıldığında ağırlıkla yurt dışında oynayan isimlerin bir avantaj olduğunu dile getiren Domaç, şu değerlendirmeyi yaptı:

Süper Lig'den Uğurcan ve Ozan dışındaki oyuncuların çoğunun 'Dört Büyükler' içinden olmaması, dolayısıyla taraftar bazlı bir kutuplaşmanın da olmaması gibi bir avantaj oluşturmaya başladı. Bu oyuncularla Avrupa Şampiyonası'nda da iyi işler yapacağımızı düşünüyorum. Çünkü EURO 2020'de daha fazla futbolcu kullanacağız. Mesela şu an sakatlığı gerekçesiyle Cengiz Ünder'i kullanamıyoruz. Tabi bir de liglerin yoğunluğu içerisinde bu maçları oynamamız da bir handikaptı ve bu da ortadan kalktı diyebilirim. 

"Avrupa Şampiyonası'nda daha iyi bir milli takım izleyeceğimizi düşünüyorum" diyen Domaç, Türkiye'nin oyun planının EURO 2020 finalleri için yeterli olduğu görüşünde:

Birinci planımız saat gibi işliyor. Nedir bu plan? İkinci bölgede oyna, birinci bölgeye yaslanma, kazandığın topları teknik kapasitesi yüksek oyuncularla hızlı hücuma dönüştür... Bu anlayış şu anda tutuyor. EURO 2020 finallerinde de tutar. Bizim en büyük handikabımız Letonya gibi takımlara karşı oynarken... Ki orada bu tarz takımlar yok. Gevşeme demeyelim ama rakip takımın oynama felsefesini aşabilecek üretkenliği sağlamak açısından zorluk oluşabilir. 

 

Ozan Tufan-AA.jpg
Ozan Tufan / Fotoğraf: AA

 

"Ozan Tufan özel bir oyuncu, özgüvenini kazandırırsanız neler yapabileceği ortaya çıkıyor"

A Milli Takım'daki performansıyla tüm dikkatleri üzerine çeken ve ay-yıldızlıların aldığı galibiyetlerde büyük katkı sunan Ozan Tufan ile ilgili de yorumda bulunan Domaç, milli futbolcuyla ilgili şunları kaydetti: 

Şöyle bir gerçek var: Oyuncu nerede oynarsa oynasın kendisini rahat hissetmesi gerekiyor. 'Ben bu takımdayım ve takıma güç, katkı veriyorum. Hocam da bana inanıyor' duygusunun oyuncuya aşılanması lazım. Bu noktada Şenol Güneş ile Ozan Tufan arasında ki uyumu geçtiğimiz zamanlarda Ozan Tufan ile Sergen Yalçın arasında da görmüştük. Bunu özellikle vurgulamak isterim. Demek ki Erol Bulut ile son dönemlerde bir uyuşmazlık oldu. Bir manada hakkını yiyoruz. Başlarda da 'Gustavo ile Ozan Tufan'ı bozan, Fenerbahçe'yi bozar' cümleleri vardı, son 4-5 haftada bu duruma geldik. Onun da sebebini şöyle açıklayabiliriz: Mert Hakan'ın performansı iyi; Mesut Özil geldi, oynaması lazım; İrfan Can geldi, Sosa da düzeldi gibi kafa karıştırıcı gelişmelerle Ozan dışarıda kaldı... 

Ozan Tufan'ın yeteneklerine bakıldığında Türkiye'nin üzerinde bir oyuncu olduğunu ve mutlaka yurt dışına transfer olması gerektiğini dile getiren Domaç, başarılı futbolcuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Dikine oynar, driplingi, şutu ve oyun zekası var. Bütün bunlara baktığımız zaman Ozan'ın ne kadar öne çıkması gerektiğini anlıyoruz. En basitinden Beşiktaş derbisinde Caner soldan geliyor ve ceza sahası çizgisine gelmeden orta açıyor, adamı geçmiyor, zorlamıyor. Ozan oyuna girdikten sonra adam geçerek sıfır çizgisine gitme isteğini görüyoruz. Bu manada baktığımızda özel yetenekleri olan bir oyuncu. Bu sezon Fenerbahçe'nin Ozan'ı satarak önümüzdeki yılın transfer planlamasını yapacağını düşünüyorum. Ozan özel bir oyuncu eğer özgüvenini kazandırırsanız ki iki hoca da gördük, o zaman neler yapabileceği ortaya çıkıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU