Erdoğan, alınan yeni kararları açıkladı: Tek mavi il Şırnak, kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkmak yasak

Ramazan ayı boyunca kafe ve restoranlar sadece paket servis yapabilecek

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından alınan kararları açıkladı.  

Erdoğan, "Özellikle salgının tedbirleri hususunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak mecburiyetindedir" uyarısında bulunarak "Vaka, hasta ve vefat sayılarının artması, bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs konusunda alınan kararları şöyle açıkladı: 

Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.
Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir.
Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır.
Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek.
Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.
Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.
Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyona ulaşmamızın etkilerini sahada görmeye başladık. Bu sayede ileri yaş gruplarının vaka, hasta ve yoğun bakım rakamları içindeki oranları belirgin şekilde azaldı" dedi.

Mavi: Tek il Şırnak

Erdoğan, Kovid-19 risk değerlendirme haritası da paylaştı. Buna göre; Türkiye genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.

ExqZ-RPXMAUYUft.jpeg
Risk değerlendirme haritası. Görsel: Twitter


Anayasa açıklaması

Türkiye’ye merkezinde milletin olduğu yeni bir anayasa kazandırmayı amaçladıklarını bildiren Erdoğan, "Hukuktan ekonomiye uzanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız" dedi. 

Erdoğan şöyle devam etti:

Yeni anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır. Yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en geniş uzlaşmayla yürümesi ve ortaya çıkan metnin de 84 milyonu kucaklaması şarttır.

Yatırımcılar ve vatandaşa çağrı

Vatandaşlara, ellerinde tuttukları altın ve dövizleri ekonomiye kazandırmaları çağrısını yineleyen Erdoğan'dan yatırımcılara ise şu çağrıda bulundu: 

Gelin, Türkiye'ye yatırım yapın, dün ülkemize yatırımlar yapanlar bugün büyüyen pazarları ve artan kazançlarıyla bunun meyvelerini topluyorlar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU