Ford 7 bin çalışanının işine son veriyor

Ford’dan pazartesi yapılan açıklamaya göre küresel işgücünün yüzde 10’unun görevine son verilecek. Bu kişilerin çoğu yönetici ve beyaz yakalı

Fotoğraf: Reuters

ABD’li otomotiv devi Ford Motor Co.,  pazartesi yaptığı açıklamayla küresel işgücünün yüzde 10’uyla yolları ayıracağını duyurdu. Buna göre ağustos sonuna kadar yaklaşık 7 bin kişi işten çıkarılacak. 

Şirket, “yeniden yapılandırma” kapsamında gerçekleştirdiği bu hamle ile yıllık 600 milyon dolar tasarruf etmeyi planlıyor. 

Çalışanlarına elektronik posta yoluyla bir açıklama yapan Ford CEO’su Jim Hackett, işten çıkarmalara gönüllü ayrılmaların da dahil edileceğini söyledi ve ekledi: 

“Rekabetçi sektörümüzde başarıya ulaşmak ve hızla değişen gelecekte Ford’a kazanacağı bir pozisyon aldırmak için bürokrasiyi azaltmalı, yöneticileri güçlendirmeli, karar sürecini hızlandırmalı, maliyetleri düşürmeli ve en değerli işe odaklanmalıyız.” 

Hackett’in bahsettiği “bürokrasiyi ve karar sürecini azaltmak” hedefi kapsamında üst yönetim kademesinden yüzde 20 oranında tenkisata gidilecek.  Ford CEO’su toplamdaki 14 organizasyonel seviyenin yıl sonuna kadar dokuza düşürüleceğini söyledi. 

Şirket sözcüsünden yapılan açıklamada açık pozisyonların durdurulduğu ve işten çıkarılacak 7 bin kişinin 2 bin 300’ünün ABD’de çalıştığı ifade edildi. 

Bir haftada 500 kişi çıkarılacak

Dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi, “yeniden yapılandırma” sürecinin dördüncüsünü yaşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Avrupa, Güney Amerika, Çin ve Rusya’yı kapsayan süreçte işten çıkarmaların büyük çoğunluğu 21-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Geçen yıldan bu yana ABD’de gönüllü olarak işten ayrılanların sayısı yaklaşık bin 500. “Zorunlu işten çıkarmaların” sadece bu hafta için bile 500 kişiyi kapsaması bekleniyor. 

General Motors 4 bin kişiyi çıkarıyor 

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana otomotiv sektöründeki istihdamın canlandırılması gerektiğini savunurken, Ford’un en yakın rakibi General Motors’u eleştirmişti. 

General Motors, şubatta yaptığı açıklamada çoğu mavi yakalı olan 4 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU