DSÖ, koronavirüsün laboratuvardan sızma ihtimali için "son derece düşük" dedi

Kovid-19’un kaynağını araştırmak için Wuhan’da inceleme yapan DSÖ heyetinin raporuna göre koronavirüs, yüksek ihtimalle yarasalardan insanlara başka hayvanlar yoluyla bulaştı

Wuhan'daki araştırmasını taamlayan DSÖ'nün raporuna göre, koronavirüs yüksek ihtimalle yarasalardan insanlara başka hayvanlar yoluyla bulaştı / Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin ile koronavirüsün kökeni konusunda yaptığı ortak araştırmanın sonucuna göre, virüsün yarasalardan insanlara başka hayvanlar yoluyla bulaşması en muhtemel senaryo olarak belirtilirken, virüsün laboratuvardan sızması ise "son derece düşük bir ihtimal".

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press'in haberine, araştırmanın bulguları genel olarak beklendiği gibi çıktı ve birçok soruyu yanıtsız bıraktı. Rapora göre, araştırma takımı virüsün laboratuvardan sızma iddiası dışındaki tüm konularda daha fazla araştırma yapılmasını teklif etti.

Wuhan’da incelemelerde bulunan DSÖ ekibi, Şubat ayında yaptığı açıklamada da virüsün laboratuvarsan sızdığı iddialarının pek olası olmadığını belirterek, virüsün kaynaklandığı hayvanın da henüz tanımlanamadığını aktarmışlardı.

Salgının ilk aylarında DSÖ'den yapılan açıklamada da, elde edilen bütün kanıtların koronavirüsün hayvan kökenli olduğunu gösterdiği belirtilmişti.

Çin, soruşturma çağrılarını geri çevirmişti

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020'de DSÖ'ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak ocak başında Çin'e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.

İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak'ta özel uçakla Vuhan'a gelen heyet, 14 gün karantinada tutulmuş ve bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi alışverişinde bulunmuştu.

Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU