Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için Kadıköy’de toplandı: Bu iş burada bitmedi

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' demek için toplanan kadınlar, “Bu iş bitmiştir” diyen Erdoğan’a “Bu iş burada bitmemiştir” diye seslendi

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı hafta boyu süren eylemlerine devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararı için "Bu iş bitmiştir" ifadesini kullanmıştı. Ancak alana çıkan kadınlar, "Bu iş burada bitmedi" diye haykırdılar.

Kadınlar barikatı yıkarak alana girdi

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, Kadıköy’ün ara sokaklarında toplanarak Rıhtım'a yürüdü. Çok sayıda polisin konuşlandığı Rıhtım'da, kadınların ses sistemi kullanmasına müsaade edilmedi. Ses sistemini alana sokmak isteyen kadınlara polis biber gazı ile müdahale etti. Polis ile kadınlar arasında çıkan arbedede kadınlar barikatları yıkarak alana girdi. Kadınlara koridor açan polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

barikat.jpg
Eylem alanına girilmelerine izin verilmeyen kadınlar polis barikatını aşarak alana girdi / Fotoğraf: İleri Haber

 

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”

Alana giriş yapan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” pankartı açtı. Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Bütün devletler erkektir yıkılır”, “Adalet biziz susmayacağız”, “Şiddetin faillerini değil, kadınları koru”, “Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” dövizleri taşıyarak “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Boşanmayı değil, cinayeti engelle” sloganı atarak geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden kadınların isimleri ve hikayeleri okundu.

Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” maskesi takarak, alanda çok sayıda LGBTİ bayrağı açtı.

Katledilen kadınların isimleri okunarak, “burada” denildi. Kadınlar alanda "Bedenimiz, emeğimiz, sokaklar, meydanlar, kararımız, haklarımız, İstanbul Sözleşmesi bizim" diye haykırdı.

Eylemde basın açıklamasını, İrem Kayıkçı, Feride Eralp, Esil Bayrakçı okudu.

“Her satırı uygulanana kadar mücadele edeceğiz”

Aylardır yürütülen kadın ve LGBTİ+ düşmanı, dinci ve muhafazakâr kampanyalar sonucunda 19 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile tek taraflı olarak feshi ilan edildiğinden beri sokaklarda oldukları söylenen açıklamada "Şimdi bir de bu hukuksuz kararın Avrupa Konseyi’ne alelacele bildirilmesiyle 3 aylık 'çekilme' süresi başladı. Bu kararı verenler, Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti engelleyen uluslararası bir sözleşmeden, adı İstanbul olan, İstanbul’da imzaya açılan sözleşmeden ilk çekilen ülke olmasını istiyorlar. Ama hatırlatıyoruz: İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

"Biz 'hayır' dediğimiz andan itibaren kaybettiniz"

"Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var" denilen açıklamada, “Devlet bugün sizin yanınızda, kadınların karşısında olabilir; ama siz çoktan kaybettiniz. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz. Biz 'hayır' dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü bunun geri dönüşü yok"  ifadeleri yer aldı.

"Bir kişi daha eksilmeyeceğiz"

Açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı:

"Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız. Daha bu hafta içi, bir gün içinde en az 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmeye harcana çaba, uygulamak için harcansaydı hayatta olabilirlerdi. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz"

Ayrıca bugün İstanbul dışında pek çok ilde de kadınlar İstanbul Sözleşmesi kararını protesto için eylem yaptı.

 

Evrensel, İleri Haber

DAHA FAZLA HABER OKU