Merkel, AB ve ABD politikalarının ayrıştığı noktayı açıkladı

Biden'ın AB liderleriyle video konferansı, 12 yıl aradan sonra bir ABD başkanının AB liderlerinin görüşmelerine katıldığı ilk zirve oldu

AB liderleri, ABD Başkanı Biden'la video konferans aracılığıyla bir araya geldi (Avrupa Konseyi)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Joe Biden'ın Avrupa Birliği'nin (AB) 27 lideriyle yaptığı video zirvenin ardından, AB ve ABD'nin Çin dışında büyük ölçüde aynı görüşleri paylaştığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın AB liderleri ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'le dün düzenlenen video konferansı, 12 yıl aradan sonra bir ABD başkanının AB liderlerinin görüşmelerine katıldığı ilk zirve oldu. Biden'ın selefi Donald Trump döneminde Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkileri onarmayı ve Çin'in artan gücüne karşı bir ittifak kurmayı amaçladığı belirtiliyor.

Merkel, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerlerinin baskı altında olduğunu görüyoruz" derken, Çin örneğini vererek iki taraf arasında bazı görüş ayrılıkları da bulunduğunu ifade etti. AB'nin Çin'le ilgili olarak ABD'yle tam görüş birliği içinde olmadığını söyleyen Merkel, "Bu kesinlikle açık" diye konuştu. AB'nin Çin konusunda kendi yaklaşımı bulunmasının çok önemli olduğunu kaydeden Merkel, bunun için uğraştığını da sözlerine ekledi.

Trump döneminde ABD, özellikle Çin'e yönelik sert adımlar atarken AB ve Çin arasındaki artan yakınlaşma dikkat çekmişti. Geçen yıl sonunda iki taraf, Çin'deki yabancı yatırımlara yönelik engelleri hafifleten bir yatırım anlaşmasına imza atmıştı.

Trump döneminde ABD ve Almanya ilişkileri de kötüye gitmiş, Der Spiegel 2019'da iki ülke ilişkilerinin dibi gördüğünü yazmıştı.


Independent Türkçe, Deutsche Welle 

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU