Şentop: Cumhurbaşkanı isterse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden de Montrö Sözleşmesi’nden de çıkabilir, buna yetkisi var

TBMM Başkanı Şentop, ''Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi'nden kararname ile çekildiği gibi Montrö'den de diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir'' dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV'nin gerçekleştirdiği özel yayında Muharrem Sarıkaya ve Serap Belet'in sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“1963’ten beri uygulanıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin anayasa ihlali olduğu şeklindeki tartışmalar için, “Bu konuyu hayretle izliyorum” diyen Şentop, Cumhurbaşkanı’nın bun yetkisi olduğunu ve 1963’ten beri de benzer uygulamalar olduğunu söyledi.

“Bu kararname değil, Cumhurbaşkanlığı kararı. Bir idari işlemdir. Bununla ilgili Danıştay'a başvurulabilir” diyen Şentop şöyle devam etti:

“Burada şaşırdığım husus şudur. İlk defa karşılaştığımız, hukukta ilk defa karşımıza çıkan sorunu teorik olarak tartışıyormuşuz gibi yapıyoruz. 1963'den beri Türkiye'de uygulanan bir sistem var. 1990'lı yıllarda da var, yakın zamanda da var. Örnekler üzerinden gidersek sorun kalmıyor. Yeni bir mevzuat hazırlıyoruz, bu konuyu nasıl yapalım dendiğinde amenna. 1997 tarihli rahmetli Süleyman Demirel imzasıyla sona erdirilen anlaşmalar var. Meclis'in onaylamasıyla uluslararası sözleşme uygulamaya girmiyor. Bu gerek şarttır. Uygun bulma kanunu olmadan Cumhurbaşkanı onaylamaz. Uygun bulma kanunu olması Cumhurbaşkanının onaylamasını zorunlu kılmıyor. Onayladıktan sonra da vazgeçebilir”

“Montrö'den de çekilebilir”


TBMM Başkanı Şentop, Muharrem Sarıkaya’nın “Belki bugünkü Cumhurbaşkanı olmaz da bir başkası gelip Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden de, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden de çekebilir mi?” sorusuna “Evet yapabilir. Bunu sadece bizim cumhurbaşkanımız ya da bakanlar kurulumuz değil, Almanya da yapabilir, Amerika da yapabilir” yanıtını verdi.

Şentop, “Ama mümkün ile muhtemel arasında bir fark vardır. Marmara Denizi’nde ayran yapabilmek mümkün müdür, mümkündür, yeterli yoğurt bulursanız yapabilirsiniz. İhtimal ise gerçeklerden hareketle yapılabilecek bir şeydir” dedi.

Gürdeniz: Yarattığı büyük beka tehlikesinin farkında olmalıdır

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği takdirde Montrö dahil çeşitli uluslararası anlaşmalardan çıkmasının 'teknik olarak mümkün olacağı' yönündeki açıklamalarına yanıt verdi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Gürdeniz, söz konusu ifadelerin Türkiye'nin geleceğini tehlikeye attığını iddia ederek "Türk kamuoyu bu söylemlerin yarattığı büyük beka tehlikesinin farkında olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU