Moody's: TCMB başkanının görevden alınması Türk bankalarının kredi notu açısından olumsuz

"TL'nin değer kaybı portföy ve yatırım kanalıyla Türkiye'ye para girişlerini azaltacak ve gerçekleşme ihtimali çok düşük de olsa hükümetin uyguladığı politikalar sonucu sermaye kontrollerinin başlatılması riskini artıracaktır"

Fotoğraf: AA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından  hazırlanan raporda Türkiye'de TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın 200 baz  puan faiz artırımı sonrasında görevden alınmasının bankaların  notları açısından negatif olduğu yorumu yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moody's tarafından bugün yayımlanan haftalık kredi görünümü raporunda şu değerlendirmeler yer aldı:

Naci Ağbal'ın atandıktan sadece dört ay sonra, faiz artırımının ardından TCMB başkanı görevinden alınması Türk bankalarının kredi notu açısından olumsuz.

Bankaların piyasalardan borçlanması TCMB'nin kredibilitesi azaldığında daha maliyetli, sendikasyonlar kısa vade ile sınırlı olur.

TL'nin değer kaybı ve enflasyonun yükselmesi halinde yurtiçi tasarruf sahiplerinin güveni zedelenecek ve yüksek seviyede olan dolarizasyon artacaktır.

TL'nin değer kaybı portföy ve yatırım kanalıyla Türkiye'ye para girişlerini azaltacak ve gerçekleşme ihtimali çok düşük de olsa hükümetin uyguladığı politikalar sonucu sermaye kontrollerinin başlatılması riskini artıracaktır.

Türk bankalarının yeterli yabancı para likiditesine sahip olması ve 2018 krizinden bu yana dış finansman gereksinimlerini azaltmış olmaları riskleri kısmen sınırlıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Global tarafından dün yapılan açıklamada da Türkiye ekonomisine dair şu görüşler yer aldı:

Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonundaki kırılganlık son yaşanan olaylarla daha da artabilir.

Türkiye'nin mali durumunu hala nispeten güçlü olarak görüyoruz ve bu manevra yapmak için bir miktar alan sağlıyor.

Düşük rezervler, kısa vadeli ödemeler dengesi baskılarını kontrol altına alma seçeneklerinin sınırlı olduğu anlamına geliyor.

Türk bankacılık sistemi kırılgan durumda olmaya devam ediyor.

Baz senaryomuz yetkililerin muhtemelen aşırı oynaklığa karşı koymaya yönelik bazı kısa vadeli tedbirler alması dışında, TL'nin büyük ölçüde piyasada mekanizması içinde dengelenmesine izin verecekleri şeklinde.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU