Standard & Poor's: Türkiye'de sermaye kontrolü yaşanması riski arttı

“Bizce kısa vadede yakından takip edilmesi gereken en önemli şeylerden biri yurtiçinde yerleşik mevduat sahiplerinin davranışları ve yaşananların ardından dövize yönelip yönelmedikleri”

Fotoğraf: Reuters

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Global, Türkiye'nin sermaye kontrolü uygulaması ihtimalinin "yükseldiğini" ancak bunun dışındaki seçeneklerin daha olası olduğunu belirtti.

S&P analistleri yaptıkları değerlendirmede "Son dönemde yaşanan değişiklikler bir kez daha Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığının sınırlı olduğunu ve ekonomi politikasının genel olarak düşük tahmin edilebilirliğine gözler önüne sermektedir" dedi.

S&P analistleri, "Bizce kısa vadede yakından takip edilmesi gereken en önemli şeylerden biri yurtiçinde yerleşik mevduat sahiplerinin davranışları ve yaşananların ardından dövize yönelip yönelmedikleri... Sermaye kontrolü yaşanması riski arttı ancak bizce bu halen baz senaryomuz değil" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“TCMB başkanının görevden alınması sermaye girişini, TL'yi ve enflasyonu kötü etkileyebilir”

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TCMB başkanını görevden almasıyla ülkeye sermaye girişinin muhtemelen tersine döneceğini ve döviz kuru üzerinde yeniden baskı yaratarak daha yüksek enflasyona neden olacağını açıkladı.

Moody's aynı zamanda, yeni başkan Şahap Kavcıoğlu döneminde büyümeyi sağlamak için TCMB'nin politika faizini tekrar enflasyon seviyesinin altına çekebileceğini belirtti. Şahap Kavcıoğlu, Erdoğan ile aynı gevşek para politikası tutumunu benimsiyor.

Moddy's açıklamasına göre, bu gibi adımlar daha fazla ithalata ve daha yüksek cari açığa neden olabilir.

“Türkiye'nin faizleri nisan ayında 300 baz puan indirmesi sürpriz olmaz”

Öte yandan Yaklaşık 1.7 trilyon euro tutarında fon yöneten Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) nisan ayından 300 bp faiz indirimine gitmesinin kendilerini şaşırtmayacağını açıkladı.

Amundi Asset Management'ın gelişmekte olan ülkeler biriminin başında bulunan Yerlan Syzdykov, "Resmi faiz oranı tahminimizi yeniden oluşturmadan önce merkez bankasının ileriye dönük açıklamalarını görmeyi bekliyoruz ancak yeni gelen başkanın atacağı ilk adımın gevşek para politikası sinyali vermek için faizleri düşürmek olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU