Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan "insan hakları ve demokrasi" vurgusu

Blinken, "NATO müttefikimiz Türkiye'yle terörle mücadele işbirliğinin devamını arzu ediyorum" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir araya geldi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Çavuşoğlu ile Blinken'in NATO karargahındaki ilk yüz yüze görüşmelerinde, ittifak ilişkisinin önemini vurgulandı.

Blinken, Türkiye'nin Afganistan barış sürecini desteklemek için İstanbul'da toplantı düzenlemeyi teklif etmesi nedeniyle Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den terör örgütleri PKK ve FETÖ'yle ilgili taleplerini tekrarladı. Görüşmede ayrıca, S-400 savunma sistemi konusunu da ele alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"NATO müttefiki" vurgusu

Blinken,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "NATO müttefikimiz Türkiye'yle terörle mücadele işbirliğinin devamını arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

 

Görüşmede, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istişari görüşmelere olan desteği aktardığını belirten Blinken, aynı zamanda demokrasi ve insan haklarının önemine vurgu yaptığını kaydetti.

S-400 çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılalan açıklamada ise "Blinken Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemlerini elde tutmama çağrısında bulundu" denildi. Blinken Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına dair endişelerini de dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu da paylaşımında şunları kaydetti:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını yapıcı bir görüşmede ele aldık. Afganistan, Kıbrıs, D.Akdeniz, Suriye, Irak, Libya ve terörizmle mücadele konularında etraflı görüş alışverişinde bulunduk.

Öte yandan ABD'nin S-400 konusundaki şikayetlerini giderecek bir çalışma grubu önerisine sıcak bakmadığını belirten Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin bundan sonraki gidişatını belirlemek için bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu, daha geniş kapsamlı bir toplantı yapılması için Blinken ile mutabık kaldıklarını ifade etti.

Çavuşoğlu ile Blinken daha önce 15 Şubat'ta telefon görüşmesi yapmış ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler, terör örgütleri FETÖ ve PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularında değerlendirmelerde bulunmuşlardı.

 

 

 

 

 

 

AA, Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU