ABD heyeti Tigray ve Nahda Barajı krizleri için Etiyopya’da

Washington endişeli, Addis Ababa ise toplantıları verimli ve faydalı olarak nitelendirdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tigray’ da olanları ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirdi (Reuters)

Senatör Chris Coons başkanlığındaki ABD heyeti, Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile Tigray bölgesindeki insani krizi ve bölgedeki insan haklarına yönelik işlenen suç iddialarını görüştü. Görüşmede geçtiğimiz Kasım ayında bölgede gerçekleşen askeri müdahale, federal hükümetin hedefleri hakkında Afrika kıtasının karşı karşıya olduğu zorlukları ele alındı.

ABD’nin endişesi

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Dina Müfti konuya dair şu açıklamayı yaptı: "Mekonnen, Tigray' daki durum hakkında ABD’ nin heyetine bilgi vererek, ABD hükümetinin geçmişte kanun uygulama süreciyle ilgili sahip olduğu koşulları açıkladı. ABD heyeti ile Etiyopya Dışişleri Bakanı arasındaki bu doğrudan görüşme verimli, faydalı oldu, aynı zamanda belirleyici oldu. Görüşme ABD'nin sahada gerçekte neler yaşandığına dair bilgi sahibi olmasını sağlayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yardımcı oldu.”

Coons, daha önce yaptığı bir açıklamada, ABD’ nin Tigray' daki kötüleşen insani durumla ilgili ciddi endişesini ifade etmiş ve mevcut durumun Afrika kıtasındaki barış ve istikrarı tehdit ettiğini söylemişti.

Nahda Barajı ve Sınırlar

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bakan Mekonnen’in bölgedeki insan haklarının ihlal edildiği iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmaların bağımsız organlar aracılığıyla soruşturulmasına yönelik söz verdiğini ve ülkesinin olumlu bir durum tesis etme konusundaki güçlü iradesini ABD heyetine ilettiğini söyledi. Yarıca ABD heyetinin görüşmelerde Nahda Barajı ve Sudan ile sınır krizi konularına da değindiğine dikkat çekti. Etiyopya Dışişleri Bakanı' nın, Nahda Barajı kriziyle ilgili olarak ülkesinin Afrika Birliği himayesinde devam eden üçlü müzakerelere bağlılığını teyit ettiğini belirtti.

Batılı kaynaklar, Mısır ve Sudan tarafından reddedilen Rönesans Barajı'nda su toplanmasının ikinci aşamasını başlatma niyetinden dolayı Etiyopya üzerinde  uygulanan baskıdan bahsetmişti.

Sınır çatışmasıyla ilgili olarak Mekonnen, Sudan ordusunun Etiyopya topraklarına girişini devletin egemenliğine bir meydan okuma olarak değerlendirdi ve ABD' yi Sudan'a baskı yapmaya ve bu konuya barışçıl bir çözüm bulmaya çağırdı.

Yakın takip ve yardımların arttırılması

ABD Senatörü Coons, Tigray bölgesinde insani yardımı yoğunlaştırma gereğini vurgulayarak, Etiyopya hükümeti ve ortak kuruluşları bölgedeki insani yardımı arttırmaya çağırdı. Washington'un Addis Ababa'daki durumu yakından takip etmeye yönelik çabasını dile getirerek, "ABD, Etiyopya’ nın Doğu Afrika'da ve bir bütün olarak bölgedeki stratejik önemini teyit ediyor” dedi. Coons' un ayrıca Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesi planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken' in 11 Mart' ta Tigray bölgesinde olup bitenleri ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirmesi ve Etiyopya hükümeti’ nin  bu açıklamayı redderek kanıta dayanmayan yanlış bir karar olarak tanımlaması dikkate çekiyor.

Ortak soruşturma

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, geçen hafta Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki savaşın sonuçlarına ilişkin ortak bir soruşturma yürütme talebini kabul etmiş ve daha önce de bölgedeki şiddet konusunda artan endişeyi dile getirmişti.

Bachelet, bölgedeki soykırım raporlarının savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu sözcüsü Jonathan Fowler, buna karşılık, “Misyonun mümkün olan en kısa sürede başlamasını sağlamak için bir plan geliştiriliyor" açıklmasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU