Sancar: Kapatma davasının savcısı iktidarın başıdır

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Merkezi bir iktidar aklı var, bu her şeyin sorumlusudur. Hiç kimse sorumluluğu birinden diğerini atıp birini aklamaya çalışmasın" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında "Kapatma davasının savcısı iktidarın başıdır, dava bizzat Saray’da hazırlanmıştır" ifadesini kullanan Sancar, iddianamede yer alan "HDP, milli meselelerde devletin yanında durmamıştır" ifadesine de tepki gösterdi. Sancar "Sizin gibi olsaydık adımız niye HDP olsun?" diye sordu.

Sancar HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davayı değerlendirdi. Açılan davanın "siyasi bir intikam davası" olduğunu söyleyen Sancar şunları kaydetti:

Hukukla tartışılan bir tarafı yoktur. Kapatma davasının savcısı iktidarın başıdır, dava bizzat Saray’da hazırlanmıştır. HDP, kurulduğu günden beri fiili olarak kapatılmak amacıyla zulmü uygulamalarıyla karşı karşıya kalmıştır.  Bu iktidar yalanlarla toplumun hafızasını bastırmak istiyor. O nedenle örneklerin bir kısmını yeniden hatırlamak gerekiyor. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, pek çok milletvekili arkadaşımız, binlerce yöneticimiz, üyemiz, belediye eş başkanımız tutuklandı. Hâlâ siyasi rehine olarak cezaevinde bulunuyorlar. Vekillikler düşürüldü, halkımızın binbir emekle kazandığı belediyeler gasp edildi, medyada bize karşı akılalmaz bir ambargo uygulandı, nefret söylemi kullandı, iftira yürütüldü.  Ne oldu peki? Her saldırı dalgasından daha çok büyüyerek, demokratik olmayan seçim yarışlarından bile yüzümüzün akıyla çıktık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dava iktidarın tükendiğinin itirafıdır"

Sözkonusu davayı "iktidarın tükendiğinin itirafı" olarak değerlendiren Sancar, "Merkezi bir iktidar aklı var, bu her şeyin sorumlusudur. Hiç kimse sorumluluğu birinden diğerini atıp birini aklamaya çalışmasın. Karşımızda ceberut bir iktidar var, faşist bir zihniyet var. Bu koalisyon bütün sorumluluğu birlikte paylaşıyor. İddianame bir itirafnamedir. İktidarın bildirisinden öte bir anlam taşımıyor. Hayatta olmayan arkadaşlarımıza siyasi yasak talep etmişler. Bugün aramızda olmayan arkadaşlarımızdan da korkuyorsunuz. O miras burada bugün mevcutsa o zaman ödenen bedeller dolayısıyladır" diye konuştu.

"Milli mesele" tepkisi

İddianame de yer alan "HDP, milli meselelerde devletin yanında durmamıştır" ifadesi hatırlatan Sancar, "Sizin gibi olsaydık adımız niye HDP olsun? Tabii ki karşı çıkacağız, hepsinde haklı olduğumuzu bu ülkenin halkları ve dünya görüyor. Bu ülkeyi savaş politikalarıyla sefalete, kana, açlığa, yoksulluğa mahkûm etmenize elbette onay vermeyeceğiz" dedi.

Sancar şu ifadelerle devam etti:

Milli mesele diye iddianamede verilen örneklere bakarsınız hepsi çökmüş dış politika maceraları. Libya’da hangi iddialarla vardınız, şimdi neredesiniz? Dünya, bu ülkenin insanları görmüyor mu? Bunu gerekçe yapacak yargı organı bin kere mutlaka düşünsün. Bunu iddianameyi okuyan hâkimler çok zor durumda kalacaklarını biliyorum.  AYM’de de değerli hukukçular olduğunu biliyorum. Bu iddianameyi gördüğünde içleri sızlayacak hâkimlerin olduğunu biliyorum. İktidar, hâkimlerin iradesine el koymaya çalışıyor, yine de iradesine, vicdanına sahip çıkacak hâkimler vardır, bu inancımı korumak istiyorum

Raportöre çağrı

İddianameyi inceleyen raportöre de seslenen Sancar, "İlk incelemeyi yapan raportör arkadaşımız, reddet iddianameyi, tarihe aydınlık sayfalarda geç. Vicdanlı insanlara seslenmeye devam edeceğiz.  Bu dava tasfiye planın parçasıdır, intikam manifestosudur. Bu dava kaybettikleri büyükşehir belediyelerinin intikamıdır" diye konuştu.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU