2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri için geri sayım başladı... Belgin: Taylan çok önemli çünkü çok kritik mevkide oynuyor, Uğurcan ve Altay bize umut veriyor

Türkiye Milli Takımı, 22. kez düzenlenecek Dünya Kupası finalleri için elemelere hazırlanıyor. Spor yorumcusu Kemal Belgin, elemelerdeki maçları ve milli takımdaki son durumu, Independent Türkçe için yorumladı

A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde 24 Mart'ta Hollanda, 27 Mart'ta Norveç ve 30 Mart'ta Letonya ile karşılaşacak / Fotoğraf: AA

Dünya futbolunun milli takımlar düzeyindeki en prestijli organizasyonu ve 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası için eleme turlarında geri sayım başladı.

UEFA üyesi 55 ülkenin milli takımları, Katar'ın ev sahipliği yapacağı turnuvaya katılacak 13 takım arasına girebilmek için mücadele edecek.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, G Grubu'nda Cebelitarık, Letonya, Karadağ, Hollanda ve Norveç ile 22. kez düzenlenecek organizasyona katılmak için mücadele edecek.

Toplam 10 ayrı grupta yer alan ekipler, iç ve dış sahada olmak üzere birbirleriyle iki kez karşılaşacak.

Gruplarını lider tamamlayan 10 takım, doğrudan 2022 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanacak. 

 

 

Grup ikincisi 10 takım ile UEFA Uluslar Ligi'nden gelecek iki ekip ise play-off maçlarına çıkarak Dünya Kupası katılma hakkı için mücadele edecek.

A Milli Futbol Takımı'nın 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda, Norveç ve Letonya'yla oynayacağı karşılaşmaların aday kadrosu da teknik direktör Şenol Güneş tarafından belirlendi.

Ay-yıldızlıların 24 Mart'ta Hollanda, 27 Mart'ta Norveç ve 30 Mart'ta Letonya ile oynayacağı karşılaşmalar için aday kadroda yer alan oyuncular şöyle:

Mert Günok, Uğurcan Çakır, Altay Bayındır, Gökhan Akkan, Zeki Çelik, Nazım Sangare, Merih Demiral, Ozan Kabak, Mert Müldür, Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Umut Meraş, Caner Erkin, Okay Yokuşlu, Taylan Antalyalı, Dorukhan Toköz, Ozan Tufan, Orkun Kökçü, İrfan Can Kahveci, Emre Kılınç, Yusuf Yazıcı, Halil Akbunar, Hakan Çalhanoğlu, Deniz Türüç, Burak Yılmaz, Enes Ünal, Kenan Karaman, Cenk Tosun.

 

EURO 2020 sonrası Uluslar Ligi moralleri bozdu

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) elemelerine Şenol Güneş yönetiminde başlayan ay-yıldızlılar, Fransa ve İzlanda ile mücadele ettiği H Grubu'nda oynadığı 10 maçta 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak ikinci oldu ve finallere katılmaya hak kazanmıştı.

Grubunda oynadığı maçlarda sadece İzlanda'ya yenilen A Milli Takım, oynadığı futbol ve sahadaki mücadelesiyle "Altın jenerasyon"un yakalandığını ve gelecek için umut veren bir serüvene başladığının sinyallerini vermişti. 

 

A Milli-AA2.jpg
A Milli Futbol Takımı, haziran ayında EURO 2020 finallerinde mücadele edecek / Fotoğraf: AA

 

Son olarak UEFA Uluslar B Ligi'nde Macaristan, Sırbistan, Rusya ile mücadele eden ve grup liderliği parolasıyla yola çıkan Türkiye, oynadığı 6 maçta 3 beraberlik, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyet alarak beklentilerin altında kaldı.

Alınan bu sonuçların ardından 3. Grup'ta son sırada yer alan Şenol Güneş'in öğrencileri, C Ligi'ne geriledi.

Uluslar Ligi'ndeki başarısız sonuçların ardından Türkiye A Milli Futbol Takımı, haziran ayında başlayacak EURO 2020 finalleri öncesindeki en son sınavlarını ise Hollanda, Norveç ve Letonya karşısında verecek.

Spor yazarı Kemal Belgin, Türkiye'nin 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'ndeki şansını ve milli takımdaki son durumu Independent Türkçe'ye yorumladı.

Kemal Belgin: Taylan çok önemli çünkü çok kritik mevkide oynuyor, Uğurcan ve Altay bize umut veriyor

EURO 2020 finallerine kalmayı garantilemesinin ardından UEFA Uluslar Ligi'nde alınan başarısız sonuçların ele alınması gerektiğini vurgulayan Belgin, "O konuya tersinden bakmakta yarar var. Süper Lig'de 16 yabancı futbolcu kuralından yola çıkarak, ihracatınız da çok çok sınırlıysa sizin milli takımınızın büyük başarılar elde etmesi ancak tesadüflere ve mucizelere bağlı olur. Meseleye buradan bakacağız" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir dönem Galatasaray'ın 11 yabancıyla sahaya çıktığını ve Süper Lig'de yer alan takımların neredeyse büyük çoğunluğunun benzer davranışlar sergidilediğini söyleyen Belgin, şu eleştiriyi getirdi:

Galatasaray gibi ülke futbolunun en büyük markalarından biri sahaya 11 yabancıyla çıkarsa bunun milli takıma yansıması nasıl olur? Yedekte oturan ve sezonda dakika olarak 3 maç sahada şans bulan bir oyuncuyu milli takıma alsanız ne olur, almasanız ne olur? Bugün ligde 7-8-15-20. sıradakine bakın hepsi aynı. 10-11 yabancıyla sahaya çıkıyorlar. Böyle olunca 'Nasıl olsa 16 yabancı var' diyerek altyapıya yatırıma da çok önem vermiyorsunuz. 'Nijerya'dan, Afrika'dan alırım bir yabancı oyuncu, 250-300 bin euro veririm' diyorsunuz. Eee böyle futbol felsefesi içindeki bir ülkeden doğru dürüst bir milli takım çıkar mı?

"Hollanda, Danimarka gibi yurtdışında oynayan, ihraç ettiğiniz 25 oyuncunuz olsa o zaman bu mantığınızı çalıştırabilirsiniz" diyen Belgin, bir dönem Türkiye Milli Takımı'nı çalıştıran Piontek ile yaşadığı anıyı şöyle aktardı:

Piontek, milli takımı çalıştırırken Bebek'te büyük bir basın toplantısı düzenlemişti. Açıklamaları yaptıktan sonra sorulara geçti. Ben, 'Siz Danimarka Milli Takımı'na 16 oyuncu çağırıyorsunuz, bunların 15'i dışarıda oynayan oyuncular. Ülkeden sadece bir futbolcu var. Milli Takım Teknik Direktörü olarak ülkedeki gençlerin gelişmesi için bugüne kadar ne yaptınız' diye sordum. Sinirlendi! Şenez Erzik'in yanından kalktı, gelip karşıma oturdu ve 'Şimdi bir daha sor' dedi... Tekrar sordum ve Piontek meslek hayatında herhalde böyle bir anı daha önce yaşamamıştı... Bu tabloya göre bakacak olursak yarın Hollanda'yı yenersek de şaşırmayız, olmadık bir takıma yenilsek de şaşırmayız. Çünkü bu işin sorumluluğu TFF'de ve biz geniş kapsamlı bir çalışma yapmıyoruz. 

 

Taylan Antalyalı-AA.jpg
Taylan Antalyalı / Fotoğraf: AA

 

"Fatih Terim, Taylan adında bir oyuncu icat etti, Allah razı olsun"

EURO 2020 finalleri öncesi oynanacak 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde açıklanan aday kadroyla ilgili görüşlerini de aktaran Belgin, şu değerlendirmeyi yaptı:

Galatasaray'da Fatih Terim, Taylan adında bir oyuncu icat etti. Allah razı olsun. E siz bu oyuncuyu A Milli Takım'a ilk defa çağırıyorsunuz. Taylan çok önemli. Çünkü çok kritik ve önemli bir mevkide oynuyor. Dönüyoruz Fenerbahçe'ye. Caner kaç maçtır milli takımda oynamıyor. Şimdi Caner'i çağırıyorsunuz. Türkiye'de Caner'den daha iyi bir sol kanat oyuncusu var mı? Bana göre yok! Kalecilerde çok sıkıntı çekiyorduk şimdi Altay ve Uğurcan bize umut veriyorlar. Benim nezdimde bir Turgay Şeren, Özcan Arkoç olmasalar da umut veriyorlar. O nedenle maçtan önce bir şey söylemenin bir anlamı yok. Önce rakibin oyun planını görelim. Bunun aksi falcılık olur.

Türkiye Milli Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş ile eskiye dayanan bir hukuku olduğunu ve dönem dönem fikir alışverişinde de bulunduklarını söyleyen Belgin, ay-yıldızlı ekibin aday kadrosuna davet edilen isimlerin çokluğuna tepki göstererek, sözlerini şöyle noktaladı:

Orta sahada dört oyuncuyla oynayacağız ama orası için 15 oyuncu çağırmışlar. Bu olmaz. Neden olmaz çünkü 'Hangimiz oynayacağız acaba' düşüncesi oyuncuları olumsuz etkileyebilir. Türkiye'de de liglerdeki takımlar aynı sorunu yaşıyor. 26 kişilik kadro olmaz. 70 yıldır futbolu takip ediyorum. Benim ölçülerime göre bir kadro en fazla 18 kişi olmalıdır ki oyuncular daha çok konsantre olsun. 28-30 kişi olduğunuz zaman etrafınıza bakıp bir durum tayin edemeyebilirsiniz. Şimdi diyorlar ki, '3 maç oynayacaklar, 18 kişiyle nasıl oynasınlar'. Oynarlar efendim. Eskiden nasıl oynanıyordu? Milli takımımıza iyi şanslar diliyorum. Üzerlerinde ay-yıldızlı formayı taşıyacaklar. İnşallah üçünü de kazanırız. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU