İran Dışişleri Bakanı'ndan Trump'a: İskender'in yapamadığını sen mi yapacaksın, İran bin yıldır ayakta

ABD-İran arasındaki gerilimde en sert açıklamaların yapıldığı mecra hala Twitter

İran Dışişleri Bakanı Zarif ve ABD Başkanı Trump / Fotoğraf: Reuters

İran ile ABD arasındaki askeri, siyasi, ekonomik ve enerji ile ilgili yaşanan gerilim sürüyor.

Tansiyonun yükseldiği ve en sert açıklamaların yapıldığı mecra ise Twitter.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın "İran savaş istiyorsa, sonu olur" değerlendirmesine "Asla bir İranlıyı tehdit etme" etiketiyle Twitter üzerinden yanıt verdi.

Zarif, Trump'ın Ortadoğu politikasında B takımının kışkırtmalarından etkilendiğini söyledi.

"Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran'ı bitiremeyecektir" ifadesini kullandı.

"Trump; İskender, Cengiz Han ve diğerlerinin başaramadığını elde etmeyi umuyor. Tüm işgalciler giderken İran bin yıldır ayakta. Hiçbir zaman bir İranlıyı tehdit etme. Saygı göstermeyi dene, işe yarar!"

İranlı Bakan Zarif, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'i Trump'ın "B Takımı" olarak adlandırıyor.

Zarif, Trump'ın B takımını "despot kasaplar" diye niteledi, ABD Başkanı'nın askeri ve ticari bir karmaşaya sürüklendiğini ifade etti.

"Trump askeri ve ticari bir karmaşaya sürüklemekten ve ABD’yi sonsuz bir savaşa itelemekten hayıflanıyor.  Fakat B takımına izin vererek, despot kasapları büyük silah satışlarıyla besleyerek diplomasiyi çöpe atıyor, savaş suçuna ortak oluyor. Bataklığı boşaltmanın vakti gelmedi mi?" 

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Yeşil Bölge'de bulunan ABD Büyükelçilik binası yakınlarına düzenlenen füze saldırısının ardından Trump sosyal medyadan "Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran'ın resmen sonu olur. Bir daha ABD'yi asla tehdit etme!" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU