ABD Donanması, Umman Körfezi’nde ‘tehditlerle yüzleşmek için’ tatbikat yapılacağını açıkladı

Tatbikatlar, İran’ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın getirdiği tüm yükümlülükleri kaldırmasının ardından geldi

Geçtiğimiz Ocak ayında, V-22 Osprey helikopterleri ABD Merkez Komutanlığı operasyon alanı üzerinde deniz tatbikatları sırasında uçuyor

ABD Donanması, İran ile bölgedeki nükleer programı nedeniyle yaşanan gerilimlerin ortasında, Belçika, Fransa ve Japonya Donanması ile birlikte Arap Denizi ve Umman Körfezi’nde geniş çaplı deniz tatbikatı yapılacağını açıkladı.

Tatbikatta Arap Denizi Harp Tatbikatı Grubu (GASWEX) isimli tatbikat kapsamında Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle ve ABD Donanması’na ait amfibi hücum gemisi USS Makin Island’ın yanı sıra, Belçika Donanması’na ait HNLMS Leopold 1 ve Japon savaş gemisi JS Ariake görev alacak.

Pentagon tarafından yapılan açıklamada, tatbikatın, katılan kuvvetlerin deniz güvenliği, kara ve denizaltı karşıtı savaş operasyonları açısından güçlenmesini sağlayan eşsiz bir fırsat olduğu bildirildi. Açıklamada, tatbikat yoluyla, bu tarz eğitimlerin katılımcı ülkelerin deniz kuvvetlerinin bölgesel güvenliğe, denizcilik özgürlüğüne ve serbest ticaret akışına yönelik tehditlerle etkili bir şekilde yüzleşmek için gerekli becerileri geliştirmelerine izin verdiği kaydedilirken, bahsi geçen tatbikatın ABD ordusunun ortaklarıyla birlikle çalışabilirliği güçlendirmeyi amaçlayan çeşitli tatbikatlardan biri olduğu aktarıldı.

Tatbikatlar, İran’ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın getirdiği tüm yükümlülükleri kaldırmasının ardından geldi.

Tahran, eski ABS Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi kararını gerekçe göstererek bu yönde ilerliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın nükleer programla ilgili anlaşmanın sınırlarına uyması halinde anlaşmaya geri dönme arzusunu dile getirdi. Bununla birlikte, Irak’taki İran destekli milislerin ABD çıkarlarını hedef almaya devam etmesiyle aralarındaki gerginlik devam ediyor.

Biden geçtiğimiz ay Suriye’de doğrudan sınır ötesi hava saldırısı emri vermişti.

İran’dan henüz tatbikatlara yönelik bir cevap gelmedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU