Bolsonaro, korona tedbiri uygulayan valileri "tiran" ilan etti

Salgında en çok kayıp veren ikinci ülke olan Brezilya'nın lideri, destekçilerine hitaben yaptığı doğum günü konuşmasında, "Özgürlüğünüzü ve demokrasinizi savunmak için silahlı kuvvetlerimize güvenebilirsiniz" dedi

Bolsonaro salgın tehdidine rağmen küçük bir çocuğu omzuna kaldırdı (AFP)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 66. doğum günü nedeniyle yaptığı bir konuşmada, koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemek için bazı tedbirler uygulayan valilere yüklendi.

Aşırı sağcı lider, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için uzmanlardan gelen sosyal mesafe ve yüz maskesi tavsiyelerine sürekli karşı çıkmış ancak son zamanlarda Brezilya'daki ölümcül dalganın ortasında kısmen de olsa daha pragmatik bir üslup benimsemeye başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tutuma, devlet başkanlığı sarayının önünde doğum gününü kutlamak için toplanan taraftarlarını selamlamak için -eskiden nadir görülen- bir yüz maskesiyle halkın karşısına çıkmak da dahildi.

Bununla birlikte kalabalık içindeki kişilerin çoğu maskesizdi ve Bolsonaro önceden hazırlanmadığı konuşmasını, sağlık sistemlerinin çökmesinden endişe duyarak vatandaşları evde kalmaya teşvik eden uygulamaları hayata geçiren valiler ve belediye başkanlarına yönelik saldırılarını yenilemek için kullandı.

AFP'nin haberine göre destekçileri tarafından kendisine Brezilya bayrağının renklerinde yeşil, sarı ve mavi desenlerde bir pasta sunulan Bolsonaro şöyle konuştu:

Kavga çıkarıyorlar… Özgürlüğümüzden vazgeçeceğimizi düşünen varsa yanılıyor. Bazı tiranlar özgürlüğünüzü kısıtlamaya çalışıyor. Ama emin olabilirsiniz ki ordumuz zeytin yeşili ve hepiniz de öyle… Özgürlüğünüzü ve demokrasinizi savunmak için silahlı kuvvetlerimize güvenebilirsiniz.

Bolsonaro, pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların yol açtığı ekonomik zararın virüsün kendisinden daha kötü olduğunu savunuyor.
 


Aralarında birkaç eski maliye bakanı ve merkez bankası başkanının da bulunduğu yaklaşık 200 iktisatçı ve iş adamı, hükümeti Brezilya'nın gecikmeli aşılama kampanyasını hızlandırmaya ve ulusal olarak koordine edilmiş bir sosyal mesafe politikası uygulamaya çağıran bir açık mektup yayımlamıştı.

Mektupta, "Sosyal mesafe uygulamasının ekonomik etkisi etrafında dönen tartışma, hayat kurtarmakla geçim kaynaklarını garanti altına almak arasındaki yanlış bir ikilemi yansıtıyor" ifadesi kullanılmıştı.

Koronavirüs salgınının vurduğu ülkeler listesinde ABD'den sonra ikinci sırada gelen Brezilya'da bugüne kadar en az 294 bin kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 12 milyon kişi de enfekte oldu.

Yetkililer, 27 eyaletten 25'inde yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının yüzde 80'i aştığını ve Brezilya'nın en büyük şehirleri Sao Paulo ve Rio de Janeiro dahil olmak üzere kilit noktalardaki servislerin neredeyse dolduğunu bildirdi.


Independent Türkçe, AFP, Worldometers

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU